SVJ(2000) se stále řídí podle ZoVB

Vložil lake, 17. Červenec 2015 - 14:59 ::

Spoluvlastnické vztahy, vzniklé podle zákona č. 72/1994 Sb. o vlastnictví bytů, se nepřizpůsobují nové právní úpravě NOZ. Proto také platí, že právnická osoba společenství vlastníků jednotek podle zákona č. 72/1994 Sb. (dále jen SVJ(2000)) nemá zákonnou povinnost ani změnit svůj název, ani změnit své stanovy v částech, týkajících se vztahů mezi ní a vlastníky jednotek.

Rád si přečtu opačné zdůvodnění, ale dosud žádný z publikujících právníků nebyl schopen takové právně podložené zdůvodnění poskytnout. V této věci se ukázkově mýlil i profesor Karel Eliáš, viz Právník č. 1/2013, str. 37 až 49. Na jeho omyl jsem upozonil už v roce 2013: http://www.portalsvj.cz/…t-prof-elias. Při tom NOZ přímo obsahuje to, co zde už druhým rokem tvrdím.

89/2012 Sb. § 3029
(1) Dovolávají-li se právní předpisy ustanovení, která se tímto zákonem zrušují, vstupují na jejich místo jim odpovídající ustanovení tohoto zákona.
(2) Nestanoví-li tento zákon něco jiného, nejsou dotčena ustanovení právních předpisů z oboru práva veřejného, jakož i ustanovení jiných právních předpisů upravujících zvláštní soukromá práva.

Takovým právním předpisem, upravujícím zvláštní soukromá práva podle § 3029 NOZ, je nepochybně zákon č. 72/1994 Sb. o vlastnictví bytů. Citovaná část § 3029 NOZ zavádí tedy výjimku, dopadající (m.j.) na celou právní úpravu vlastnictví bytů podle zákona č. 72/1994 Sb.. Ustanovení tohoto (zrušeného) zákona tedy i nadále dopadá na právní poměry mezi vlastníky jednotek(1994) a na právní vztahy mezi právnickou osobou SVJ(2000) a vlastníky jednotek jako členy této právnické osoby. Nadále tedy platí prohlášení vlastníka budovy i obsah stanov SVJ(2000). I nadále má právnická osoba SVJ pouze tu právní způsobilost, kterou jí určil zákon č.72/1994 Sb..

Zrušení právního předpisu mu neodnímá účinnost vůči dotčeným osobám. Tato skutečnost je uvedena v § 3028 NOZ, který je v také formulován jako přechodové ustanovení:

89/2012 Sb. § 3028
(2) Není-li dále stanoveno jinak, řídí se jiné právní poměry vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, jakož i práva a povinnosti z nich vzniklé, včetně práv a povinností z porušení smluv uzavřených přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, dosavadními právními předpisy.

Není žádných pochyb o tom, že oněmi „dosavadními právními předpisy“ jsou právě zákon č. 72/1994 Sb. a nařízení vlády, upravující vzorové stanovy této právnické osoby. Jde nepochybně o „dosavadní právní předpisy“ i nadále po jejich (neuváženém) zrušení.

Že mám pravdu ohledně SVJ(2000) dokládá i znění důvodové zprávy k novému Občanskému zákoníku. K otázce retroaktivity důvodová zpráva jednoznačně objasňuje, že zákonodárce dává přednost právní jistotě účastníků právních vztahů; cituji:

„Naproti tomu jiné právní poměry než osobní, rodinné a věcněprávní – tedy především obligační založené smlouvami – se mají podle třetího odstavce spravovat dosavadními předpisy až do svého zániku.
Přejímá se tu myšlenka § 763 odst. 1 platného obchodního zákoníku a respektuje se hledisko právní jistoty smluvních stran, které smlouvu uzavřely za určitých podmínek a v určitém právním prostředí a nemohly předpokládat, že dojde ke změně zákonné úpravy, popřípadě kdy k ní dojde.“

Eliáš, K. a kol.: Nový občanský zákoník s aktualizovanou důvodovou zprávou a rejstříkem. Ostrava: Sagit, 2012

Připomenu, že stanovy právnické osoby SVJ(2000) jsou podle konstantního právního výkladu smlouvou sui generis. Dobrovolná změna obsahu stanov je možná, ostatně v § 3028 odst. 3 je to výslovně uvedeno: „To nebrání ujednání stran, že se tato jejich práva a povinnosti budou řídit tímto zákonem ode dne nabytí jeho účinnosti.“ Z uvedeného citátu je zjevné, že zákonodárce dává přednost ujednání stran smlouvy. Je tedy vyloučeno konstruovat neexistující zákonnou povinnost řídit se od 1.1.2014 novou (odlišnou) právní úpravou bytového spoluvlastnictví.

Totéž viz v důvodové zprávě, cituji: „Vzhledem ke kogentní povaze přechodných ustanovení se navrhuje výslovně stanovit, že zákonná konstrukce nebrání odchylnému ujednání stran a jejich dohodě o novaci, jíž se smlouva přizpůsobí novému právnímu režimu.“ I zde tedy zákonodárce výslovně zmiňuje dohodu, která by musela předcházet změně stanov a tím i změně právních poměrů mezi vlastníky jednotek.

Připomínám, že pouhé zrušení zákona bez zavedení odpovídajícího přechodového ustanovení v nové právní úpravě nemá vliv na obsah věcných práv mezi dotčenými osobami. K tomu viz jednoznačně formulovaný § 3063 NOZ:

89/2012 Sb. § 3063
Nabyl-li vlastnického práva alespoň k jedné jednotce v domě s byty a nebytovými prostory přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona nabyvatel podle zákona č. 72/1994 Sb., (…) vznikne i po dni nabytí účinnosti tohoto zákona vlastnické právo k dalším jednotkám v tomto domě podle dosavadních právních předpisů.

Jestliže to ze zákona platí pro věcná práva podle zákona č.72/1994 Sb. PO účinnosti NOZ, totéž musí tím spíše platit i pro věcná práva nabytá PŘED účinností NOZ. A s nabytím vlastnického práva podle zákona č.72/1994 Sb. nabývá osoba vždy také veškerá práva a povinnosti s tím spojené, a to v tom rozsahu a obsahu, který definuje dosavadní právní úprava.
----------------------------------------------------------------------

Závěr:

SVJ(2000) je právnická osoba, která není v NOZ výslovně zmíněna a tedy není tímto zákonem upravena ve smyslu § 3041 NOZ. Řídí se tedy i nadále dosavadní právní úpravou a svými stanovami. Pokus tvrdit opak je směšný: SVJ(2000) není upravena novým občanským zákoníkem, což každý ví: NOZ se o těchto právnických osobách nezmiňuje ani jedním slovem v žádném ze svých 3081 ustanovení.

Přechodová ustanovení obsažená v NOZ vylučují automatickou účinnost části NOZ o bytovém spoluvlastnictví na právní vztahy bytových vlastníků podle zákona č. 72/1994 Sb. Právní povaha a vnitřní právní poměry pětapadesáti tisíc právnických osob SVJ(2000), které vznikly podle dosavadních právních předpisů, zůstávají nezměněny a nadále se řídí těmi právními předpisy, podle nichž vznikly.

Jedinou nepochybnou povinností, která plyne z NOZ pro stávající SVJ(2000), je nutnost přizpůsobit se ustanovením § 118 až § 209 NOZ o právnických osobách a povinnost upravit zápisy ve veřejném seznamu (rejstříku) tak, aby byly v souladu se zákonem č. 304/2013 Sb. o veřejných rejstřících.

lake

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.