Vložil lake, 17. Červenec 2015 - 13:57

Za vším hledejte člověka.

Na rejstříkovém soudu tyto věci vyřizuje vyšší soudní úředník (či vyšší soudní úřednice – to abych se vyjadřoval genderově vyváženě). Neznalost tohoto prosťáčka (či této prosťačky) je příčinou vašich potíží.

Rejstříkový soud samozřejmě není oprávněn diktovat vám jaké má být označení statutárního orgánu. Váš statutární orgán se nazývá „pověřený vlastník“ v souladu se zákonem č.72/1994 Sb., podle kterého vaše SVJ vzniklo, a v souladu s platnými stanovami SVJ.

Bohužel, řada pitomců na ministerstvu vnitra odmítla před dvěma lety vzít na vědomí pokračující existenci právnických osob SVJ(2000) po 1.lednu 2014. Programátoři vytvořili pro potřeby MV jedinou databázi, ve které jsou zapsána „stará“ i „nová“ SVJ bez rozlišení. V databázi jsou pro statutární orgán pouze dvě přípustné možnosti: buď výbor, nebo předseda společenství vlastníků.

To je samozřejmě protiústavní. Stát není oprávněn zasahovat do soukromoprávní sféry bez zákonného důvodu. Chyba je tedy v databázi. Chyba není ve vás, ani ve stanovách vašeho SVJ. Pokud chcete trvat na správném označení podle ZoVB a stanov, budete muset bojovat s hromadou blbců ve službách státu. Nepochybuji, že uspějete. Bude to ovšem stát čas a nervy.

Případný rozsudek bych uvítal, protože by konečně soud musel konstatovat, že SVJ(2000) podle ZoVB není SVJ(2012) podle NOZ.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.