Vložil lake, 9. Červenec 2015 - 19:22

Pane Marku, napsal jste: „Jeden z vlastniku by si rad proboural dvere v nosne zdi uvnitr sveho bytu.“

To tedy píšete úplně špatně. Nosná zeď není nikdy „uvnitř bytu“. Je mimo byt.

Bytem jsou (podle ZoVB) pouze místnosti, nikoliv stavební přepážky (stěny) mezi místnostmi. Podle NOZ je tomu jinak (jako ostatně u všeho, co NOZ zavedl ohledně bytového spoluvlastnictví): do bytu podle NOZ se počítají i vnitřní nenosné příčky, a to až tak, že jejich plocha se započítává do plochy bytové jednotky. Nosné konstrukce však součástí bytu nejsou nikdy.

K zásahu do hlavní nosné konstrukce je třeba (A) soukromoprávní oprávnění udělené stavebníkovi vlastníkem stavby, (B) veřejnoprávní povolení Stavebního úřadu.

Soukromoprávní povolení by museli stavebníkovi udělit ostatní spoluvlastníci hlavní nosné konstrukce, do které má být zasaženo. Vzhledem k dlouhodobě panujícím právním zmatkům vidím tři možnosti:

  1. Bude se postupovat podle vašich stanov. Bude tedy nejspíše nutný souhlas 100% vlastníků.
  2. Bude se postupovat v sdouladu s § 3028 NOZ, tedy podle dosavadní právní úpravy; tou je § 11 odst. 5 ZoVB. Jde-li o změnu vnitřního uspořádání domu, je nutný souhlas všech vlastníků jednotek.
  3. Bude se postupovat podle aktuální právní úpravy rozhodování spoluvlastníků (§ 1129 NOZ). Je třeba alespoň dvoutřetinové většiny hlasů spoluvlastníků. Nedosáhne-li se této většiny, rozhodne na návrh spoluvlastníka sou­d.

Na základě toho bude stavebník oprávněn obrátit se na Stavební úřad jako žadatel o stavební povolení. Jeho zákonnou povinností bude prokázat úřadu své oprávnění provést stavbu (viz body 1, 2, 3). Dále bude SÚ nepochybně vyžadovat projekt a posudek statika. Možná i posudky hasičského záchranného sboru a hygieniků.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.