Vložil lake, 7. Červenec 2015 - 16:30

Váš pověřený vlastník je popleta. Musel vidět, že náklady na dodávku vody jsou pouze na úrovni 3/4 nákladů předchozích let. Z toho měl okamžitě rozpoznat, že někde je chyba. Měl pak čas celého čtvrt roku na to, aby to dal do pořádku a vyžádal si chybějící vyúčtování posledního čtvrtletí.

Tak to dopadá, když někdo neumí myslet a neví co má jako statutární orgán dělat.

Pokud jde o vyúčtování: V první řadě je třeba vždy dodržet časové a účelové rozlišení nákladů. Náklady roku 2013 nemají nic společného s náklady roku 2014 a nelze to nijak vzájemně „přelévat“. Takže:

  • Rozúčtování roku 2013 nelze v žádném případě znovu otevírat. Ta záležitost je ukončena, i když došlo při rozúčtování k chybě.
  • Rok 2014 bude rozúčtován podle zákona tak, že se sečtou veškeré náklady patřící k roku 2014 a tyto náklady se rozúčtují podle platných pravidel.

Stále ovšem zbývá neuhrazený náklad za čtvrté čtvrtletí roku 2013. Všichni tehdejší příjemci služeb vodu odebírali, ale nezaplatili. Jde tedy o bezdůvodné obohacení tehdejších vlastníků jednotek podle § 2991 a následujících NOZ. SVJ je oprávněno požadovat částku na těch, kdo se bezdůvodně obohatili na úkor SVJ. Peněžitá náhrada se bude vymáhat podle § 2999 odst. 2 NOZ.

Nelze samozřejmě nic vymáhat na těch, kdo v roce 2013 nevlastnili jednotku a vodu tedy neodebírali. Oni nemohou za to, že máte v čele SVJ zmatkaře! Pokud se nepodaří vymoci chybějící částky na některých dlužnících, pak by rozdíl měl uhradit pověřený vlastník podle § 159 NOZ. Nepočínal si totiž s péčí řádného hospodáře.

P.S. Přestaňte fantazírovat o jakémsi fondu oprav. Nic takového nejspíše neexistuje. Jen situaci zamotáváte.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.