Vložil lake, 8. Červenec 2015 - 9:31

Vážený Sládečkova SVJ, ptáte se: „Nevíme však, z jakých peněz se toto bude platit?“

Bude se to platit z peněz SVJ, samozřejmě. Z těch peněz, které SVJ má buď na účtu, nebo v pokladně, nebo které si obstaralo od banky. Peníze nemají mašličku ani visačku. Je tedy nesmyslná otázka z „jakých peněz“.

Úplně jiný dotaz by byl jak SVJ naloží s vynaloženým nákladem na právní služby ve svém účetnictví. Je třeba rozlišovat různé účetní postupy u dvou druhů právnických osob:

  1. V SVJ(2000) se veškeré náklady právnické osoby rozúčtují na vlastníky jednotek podle spoluvlastnických podílů. Jinak by tomu bylo pouze pokud prohlášení vlastníka budovy, nebo dohoda všech, určuje něco jiného.
  2. V SVJ(2012) je třeba rozlišit zda jde o náklad na správu domu a pozemku (rozúčtuje se podle spoluvlastnických podílů podle § 1180 odst. 1 NOZ), nebo jde o náklad na vlastní správu právnické osoby samotné (financuje se ze zisku, nebo se rozúčtuje stejnou částkou na jednotku podle § 1180 odst. 2 NOZ).

V obou případech platí, že vznikla-li pohledávka za vlastníky jednotek, SVJ jako věřitel rozúčtuje tuto částku, sdělí (předepíše k úhradě) vlastníkům jednotek a pak vymáhá, nebo provede vzájemné započtení. Je to přece tak jednoduché …

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.