Vložil lake, 30. Červen 2015 - 9:47

Pane „.“, právě proto si pan Matys připravuje půdu pro podvod spáchaný na budoucím nabyvateli jednotky.

Panu Matysovi se zde protiprávně radí, aby spáchal podvod a porušil zákon o účetnictví. To se stane, když o splátkách dluhu bude účtovat jako o přijatých zálohách na budoucí náklady. Jedná se totiž jednoznačně o úhradu existujícího a již vyčísleného dluhu. Je bezvýznamné, zda se má hradit jednorázově, nebo ve splátkách.

Ve skutečnosti zde žádné budoucí náklady na správu nejsou: SVJ již vše uhradilo zhotoviteli zateplení. Náklad již vznikl, jeho výše je známa. Jde tedy už jedině o splácení dlužné částky. Nelze na tento účel vybírat zálohy. Ten podvod je známý a spočívá v tomto triku:

Úhrada dlužné částky ve splátkách Úhrada záloh na správu domu
Splátky dluhu hradí pouze dlužník, to jest ten, komu SVJ zvelebilo jeho majetek. To platí, i kdyby jednotku později zcizil (daroval, prodal, směnil). Předepsané zálohy na správu domu hradí ten, kdo je v den splatnosti zálohy vlastníkem jednotky.
Nedochází ke změně v osobě plátce, leda že by si to převodce a nabyvatel sjednali podle § 1888 NOZ. Ke změně v osobě dlužníka dává souhlas věřitel. Dochází k automatické změně v osobě plátce, zároveň s nabytím jednotky novým vlastníkem.

Z uvedeného je zřejmé, že vlastníci jednotek i pan Matys směřují k podvodu. Připravují si k tomu půdu tím, že se chystají splátky existujících dluhů vést v účetnictví jako by se jednalo o platby záloh na budoucí účel správy domu. Jde o podvod na nabyvateli jednotky: podstatou trestného činu je uvést nabyvatele jednotky v omyl a přinutit jej platit dluh jiné osoby. Klíčovým krokem tohoto podvodu je označit klamavě splátky dluhu jako by šlo o zálohy na budoucí náklady správy domu.

Jde o trestný čin podvodu podle § 209 TrZ (podvod ve stadiu přípravy). Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin (…) jako člen organizované skupiny. Organizovanou skupinou je i výbor SVJ včetně účetní.

Nemluvě o tom, že jde o porušení § 7 zákona o účetnictví.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.