Vložil lake, 30. Červen 2015 - 1:21

Pane Matys, píšete: „Náklad na zateplení byl samozřejmě schválen shromážděním (100%)“.

Takže povinností SVJ bylo buď požádat vlastníka majetku o přiměřenou zálohu (§ 2436 NOZ), nebo ihned po převzetí díla oznámit vlastníkům jednotek výši jejich platby a stanovit jim termín úhrady.. To jste měli udělat okamžitě po tom, co SVJ obdrželo konečnou „fakturu“ od zhotovitele.

Jak to, že si SVJ vzalo bez svolení vlastníků úvěr? Tím výbor zdražil celé dílo nejméně o 50%. Vlastník jednotky má pouze povinnost uhradit účelně vynaložený náklad na opravu či zhodnocení svého majetku. Není však povinen hradit ani o korunu více. A k tomu, aby uhradil, co je dlužen, mu SVJ musí napřed celou akci vyúčtovat (§ 2435 NOZ) a vyzvat jej prokazatelně k úhradě.

SVJ mělo mít jasno o financování, o případném úvěru od banky a půjčce vlastníkům, o tom kdo chce uhradit ihned a kdo by dal přednost rozložení splátek do delšího období. To jste si měli zjistit a zajistit předem, samozřejmě. Ne teprve po skončení akce začít pátrat kdo to asi zaplatí a jakým způsobem.

Představte si, že dáte opravit Vaše auto v servisu, předběžně odsouhlasená cena je 8500 Kč. Když si pro opravené auto přijetete, sdělí Vám, že na opravu si servis vzal půjčku u banky s dvacetiletým splácením a Vy tedy musíte servisu platit celkem 16000 ve splátkách rozložených do 20 let. To by se Vám asi nelíbilo. S tím jste předem nepočítal. Proč se domníváte, že u SVJ něco takového může projít?

Pustili jste se do úvěrování a půjčování peněz. Jde o peněžitou zápůjčku podle § 2390 a následujících NOZ. To běžně provádějí velké leasingové společnosti, Esox, či Home Credit. Ty firmy na to mají desítky specialistů a právníků, mají na to vypracované účetní postupy a mají právně perfektní vzorové smlouvy, které sjednávají s každým dlužníkem. Překvapuje mne, s jakou lehkomyslností se členové výborů pouštějí do finančních transakcí, kterým nerozumějí, na které nemají finanční krytí, a které SVJ nemá od samého počátku jištěny řádnými smlouvami s dlužníky.

Je v první řadě nutno oznámit vlatníkům jednotek výši jejich dluhů a stanovit jim termín úhrady. To je základ. Teprve od toho okamžiku jsou povinni hradit. To jste měli udělat okamžitě po tom, co SVJ obdrželo konečnou „fakturu“ od zhotovitele. Na co vlastně čekáte? Zároveň jim nabídněte smlouvy o uznání dluhu se splátkovým kalendářem.

  1. Ten, kdo hodlá uhradit celou částku najednou, to udělá obratem. SVJ není oprávněno nutit jej do dlouhodobého splácení mnohem vyšší částky. Takovou zákonnou povinnost jsko vlastník jednotky nemá. Uvědomte si, že on o žádný odklad úhrady nežádal.
  2. Ten, kdo nemůže zaplatit ihned celou částku, jistě rád podepíše smlouvu o uznání dluhu se splátkovým kalendářem. SVJ mu nemusí již nic předepisovat v předpisu plateb, protože splátky má přece uvedeny ve smlouvě. Ostatně vůbec se nejedná o platby spojené se správou domu; jde o peněžitou zápůjčku.
  3. Ten, kdo odmítne zaplatit ihned, ani nepodepíše smlouvu o splátkovém kalendáři, bude po předžalobní výzvě ihned zažalován jako neplatič.

Opakuji: tyto tři možnosti jste měli vlastníkům jednotek nabídnout na samém počátku. Pak byste se nedostal do právní a časové tísně, ve které se nyní nacházíte. Je to jen chyba členů výboru.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.