Vložil lake, 25. Červen 2015 - 16:00

Parcela je ve spoluvlastnictví více osob. Kupní smlouvy nejsou pro věc důležité. Důležitý je obsah prohlášení vlastníka budovy. Doplňte laskavě, zda pozemek je v prohlášení uvedený, nebo není. Pokud je tam uveden, zda je označen jako „věcně příslušný k domu“, či „příslušenství do­mu“.

Je nutné svolat shromáždění spoluvlastníků a hlasovat o využití společného pozemku podle § 1128 NOZ. Nezapomeňte na pozvánky, prezenční listinu, zápis z jednání a jeho doručení či zveřejnění. Pokud je pozemek věcným příslušenstvím domu, bude se toto dít na shromáždění vlastníků jednotek v souladu se stanovami SVJ.

Pokud byste rozhodovali pouze o tom, že vlastníci nesmějí na společném pozemku parkovat přívěsy, autobusy či nákladní automobily, jednalo by se o běžné nakládání se společnou věcí. O běžné správě společné věci rozhodují spoluvlastníci většinou hlasů (§ 1128 NOZ).

Pokud byste rozhodovali o zatížení společné věci (kam patří i právo nájmu části společného pozemku osobě odlišné od spoluvlastníka), je k tomu třeba souhlasu všech spoluvlastníků (§ 1132 NOZ).

Takto přijaté rozhodnutí spoluvlastníků pozemku bude nadále závazné pro každého z vás. Nebude však závazné pro jakéhosi nájemce. Ten není členem společenství, není ani spoluvlastníkem pozemku, proto se jej rozhodování shromáždění nijak netýká.

Ta osoba ovšem nikdy nezískala právo parkovat svůj přívěs na cizím pozemku. Automobily si tam od počátku umisťuje bez právního důvodu. Že je údajně nájemcem jednoho z bytů je bezvýznamné. Byt je ve výlučném vlastnictví jednoho z vlastníků jednotek. Ten má právo pronajímat svůj byt komukoliv, nemá však právo pronajímat pozemek, jehož je pouze podílovým spoluvlastníkem.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.