Vložil Korky0202, 20. Červen 2015 - 7:23

Připojím se k tomuto názoru. Pouze doplním, že pokud někdo platí víc než je uvedeno na výpočtovém listu, tak vlastníka upozorníme, že tak činí. Samozřejmě tak nepostupujeme, když někdo má předpis na XXXX, 60 Kč a zaokrouhlí to na celé koruny nahoru.

Každý měsíc kontrolujeme aktuální stav konta každého z vlastníků, kde je to evidováno jako na kladný stav konta daného vlastníka.

Při zúčtování daného období stejně tyto přeplatky vrátíte, takže je zbytečné dorovnávat každý měsíc konto vlastníka k nule.

Samozřejmě že SVJ není banka, ani záložna, kde by si vlastníci měli ukládat své peníze, protože Vás to omezuje a obtěžuje při sestavování rozpočtu a plánování investic, protože s těmi penězi musíte počítat, že Vám z účtu zase odejdou. Pokud je to jeden z těchto důvodu, tak předsedkyni doporučte, aby kromě rozpočtu si sestavovala i cash-flow.

Ve většině případů se některé zálohové platby vlastníků nekryjí se zálohovými platbami na některé služby. Například na dodávku tepla se často platí měsíční zálohové faktury SVJ dle průběhu topné sezony, v zimě se platí velké zálohy, v létě žádné. Zatímco vlastníci platí zálohu ve výši 1/12 předpokládané spotřeby.

Takže mezi CF a účetnictví mohou být velké rozdíly.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.