Vložil Pavel, 17. Červen 2015 - 10:05

Evíku,

E: Pavle, nechce se mi věřit, že byste nechápal poznámku o lobbistech. To přece platí a platilo vždycky, že chceš-li s vlky býti musíš s nimi výti. A nebo, že koho chleba jíš toho píseň zpívej.

P: mojí velmi skromou odměnu za výkon funkce mi schválilo shromáždění, ne SBD. Proto nechápu zmínku o lobistech

E: Proč každé SBD při privatizaci bytu ihned s SVJ uzavírá mandátní smlouvu o správě?

P: Většinou má SBD v SVJ určitý počet bytů, dům zná. Nevidím v tom nic divného. Až se nový výbor rozkouká, nic mu nebrání najít nového správce

E: Proč cena téměř všeho co takové SBD pro SVJ udělá je jedna z nejvyšších na trhu?

P: já jsem spokojen. Cena se od roku 2007 zvedla pouze vlivem zvýšené DPH. Navíc má SBD odborné zázemí právní, ekonomické, technické atd. Moje konkrétní SBD není dražší než ostatní správci

E: To nemluvím o malé domů při velkých zakázkách (rekonstrukcí, pořizování nových výtahů atd.)

P: no, zde určitě nelze generalizovat. U nás revitalizaci za 35 mil. Kč prováděl výbor na základě dílčích výběrových řízeních na okna, zateplení, střechu, výtahy atd. Malou domů mi nikdo nenabídl. :-))

E: Družstvo hospodařilo s domy, byty roky má zkušenosti a možnosti, které nově vzniklá SVJ nemají a než je získají prodělávají statisíce i milióny.

P: jak jsem psal byl jsem (a jsem stále) i předsedou představenstva BD. Že ostatní prodělají statisíce i miliony mi může být líto, ale nemohu s tím nic dělat. Nedomnívám se, že je to všude. Pokud má např. člověk zkušenosti z podnikání, tak mu např. problematika výběru dodavatelů nebude dělat problémy. Pokud si výbor jen vyjedná co největší odměnu a nechá za sebe všechno dělat správce, tak máte pravdu. Ale to je problém toho výboru a členů SVJ, kteří to trpí.

E: V mém SVJ např. taková revize elektriky stála 200.000,–Kč. Nikdo se o to roky nezajímal, nikdo se nad tím nepozastavil. Statutární orgán (výbor) buďto o tom vůbec nevěděl a nebo to byl dobře podmáznutý družstevník. Dneska nás stejná revize vyjde na 14.500,–Kč.

P: já jsem § 159 NOZ aplikoval dávno před jeho účinností. :-))

E: Pavle tohle je skutečný život v anglomerátech, která vznikla při privatizaci z velkých SBD. Znovu opakuji velkých SBD. Neházím všechny do stejného pytle.

P: že je to situace v některých případech, nezpochybňuji. Já se tu snažím uvádět, jak to děláme u nás. Naše SVJ vzniklo z SBD, které spravuje cca 20 000 jednotek. Není o to o velikosti, ale o konkrétní situaci a konkrétních lidech. Na velikosti přece nezáleží. :-))

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.