Vložil MaKad (bez ověření), 15. Červen 2015 - 10:04

Mě je z úvodního textu celkem jasné, že jde o SVJ. Byty rozprodávalo DB a patrně mu některé zůstaly ve vlastnictví. Dům nemá zvolen výbor SVJ ale družstvo (možná i jako vlastník největšího podílu) bylo ustanoveno/zvoleno do funkce pověřeného vlastníka. Toto družstvo je zároveň správcem – chápu to jako vedení účetnictví, rozúčtovávání nákladů apod. Další funkce jako např. předseda domovního výboru je tedy jasná dle výše uvedeného. Je fakt, že 1. strana přiloženého odkazu Stanov je vypovídající.

Z mého pohledu jde opravdu o zpronevěru, jelikož jde o vaše společné peníze, které máte na společném účtu SVJ. Nemá-li chuť toto řešit pověřený vlastník, bezkompromisně bych s obrátila na PČR, protože se nedomnívám, že peníze dostanete zpět po dobrém. Jako první bych pověřenému vlastníku zaslala výzvu s návrhem termínu, kdy chcete nahlédnout do účetnictví a smluv, k čemuž máte jako vlastník právo a např. v našem SVJ jde o běžnou věc, včetně možnosti pořídit si kopie. Pokud nebude z faktur jasné, kde byly práce provedeny, požádala bych zhotovitele práce o upřesnění, kde přesně byly provedeny, na čí žádost (měli by mít též archivovanou smlouvu o dílo, stejně jako SVJ). Na základě získaných informací, ale i v případě, že vám nahlédnutí neumožní pověřeného vlastníka písemně upozornit, že jste nucen věc předat PČR z podezření na zpronevěru, porušení povinností při správě majetku a porušení povinnosti řádného hospodáře. (Domnívám se, že při případném odsouzení může BD hrozit i zákaz činnosti, takže by si případnou další nečinnost rozmyslelo). Jsem zastáncem razantních řešení, po uplynulých zkušenostech, kdy opravdu nelze některé věci řešit po dobrém, jelikož druhá strana hraje mrtvého brouka, dalším vlastníkům je vše jedno, oni platí a platí a je jim vlastně jedno kam, na co a co čeho ty peníze vlastně jdou. Jsou seknutí v době, kdy platili družstvu či jinému majiteli domu a taky nic nevěděli a teď zkrátka nevidí rozdíl.

Pokud vás ostatní vlastníci nevnímají, zkuste vytvořit ne příliš dlouhý, ale srozumitelný dopis, který každému předáte klidně do schránky a vysvětlíte, o co jde, rozepsat k čemu došlo a jak chcete věc dále řešit a kolik to každého vlastníka dosud stálo. (uvedla bych např. i: pan XY má novou koupelnu, výmalbu,… Přispěli byste mu, kdyby obešel byty s tím, že každý má dát např. 3000 v hotovosti na ruku, aby si to zaplatil? Ne? Ale zaplatili jste a platíte dál.

Vážím si názorů pana Lake, ale ne vždy každý zná přesnou terminologii (ano, je mi jasné, že neznalost neomlouvá) a ne vždy dokáže vysvětlit svými slovy to, co má na mysli. Promiňte, ale často mi přijde, že z takových lidí děláte zbytečně hlupáky přesto, že oni přesně ví, která bije, jen to nedokáží vysvětlit vám srozumitelným a přesným názvoslovím.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.