Vložil lake, 8. Červen 2015 - 14:05

Lucy,

SVJ jako věřitel nikdy nevymáhalo dlužnou částku? Tak co chce tedy žalovat? Píšete, že vlastník jednotky nedostal výzvu k úhradě od věřitele – SVJ, nýbrž dostal nějaký papír od úplně jiné osoby, se kterou není v právním vztahu. Tak jste to napsala. Proč by měl té cizí osobě cokoliv platit? Má k tomu snad nějaký právní důvod? Ten byste musela znát Vy.

Že SVJ má smlouvu s oním „správcem majetku“ je bezvýznamné. Ta smlouva zavazuje pouze SVJ a onoho „správce majetku“. Snad rozumíte: jestliže někomu dlužíte, hradíte pouze jemu a na jeho výzvu. Můžete ignorovat pokusy jiných osob zkasírovat Vás namísto věřitele. Samozřejmě situace se mění, pokud ten vymahač prokáže své oprávnění a sdělí Vám, že jedná jako zástupce věřitele.

Takže žalovat by SVJ mohlo, ale bude muset soudu tvrdit a prokazovat, že u dlužníka uplatnilo svůj nárok a že dlužník je v prodlení. Je SVJ schopno toto prokázat? Je onen „správce majetku“ zástupcem SVJ v těchto věcech a vymáhá oprávněně pohledávky SVJ za SVJ? Je o tom něco uvedeno v oné smlouvě?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.