Vložil semjon, 8. Červen 2015 - 8:56

Prosím o radu. Ve Stanovách SVJ(2000)(založeno 2009)nemáme uvedeno kvorum pro přijetí změny výše příspěvku na správu domu a pozemku (nenašel jsem ho ani ve vzorových stanovách). Stanovy SVJ(2012) teprve připravujeme.
Jak postupvat při hlasování na shromáždění při změně výše příspěvku na správu domu a pozemku (u nás to je hodně citlivá otázka)? Jaké procento vlastníků musí na shromáždění tento návrh schválit, aby to bylo v souladu se zákonem, předpisy a nařízeními? Lze použít znění § 1214 NOZ?

§ 1214
Rozhodnutí se přijímá většinou hlasů všech vlastníků jednotek, ledaže stanovy vyžadují vyšší počet hlasů. Mění-li se však všem vlastníkům jednotek velikost podílů na společných částech nebo mění-li se výše příspěvků na správu domu a pozemku jinak než v důsledku změny podílů na společných částech, vyžaduje se souhlas všech vlastníků jednotek.

Aby byla dosažena potřebná většina hlasů, musí se shromáždění zúčastnit oba příslušníci SJM, nebo stačí jenom jeden (pro hlasování samozřejmě platí pouze počet hlasů, který má jejich jednotka), aby bylo naplněno, že shromáždění je usnášeníschopné, pokud je přítomna nadpoloviční většina vlastníků (podle počtu hlasů)?

Jak je to se souhlasem všech vlastníků při změně velikosti podílu na společných částech (kde musí souhlasit 100% vlastníků) za SJM (manželé). Musí podepsat oba, nebo stačí podpis pouze jednoho, protože se předpokládá, že manželé budou volit souhlasně?

Děkuji za všechny odpovědi.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.