Vložil lake, 6. Červen 2015 - 19:32

Pane Korky, váš stavební úřad nejspíše porušil zákon. Podle zákona č. 183/2006 Sb. platí:

183/2006 Sb. § 109
Účastníkem stavebního řízení je pouze
a) stavebník,
b) vlastník stavby, na níž má být provedena změna, není-li stavebníkem,
 (…).

Protože ve vašem případě vlastník stavby není stavebníkem, jsou účastníky stavebního řízení oba podle písmene a) i b): SVJ jako stavebník, a všichni vlastníci jednotek jako vlastník stavby.

Ouředníci SÚ se možná nesprávně domnívali, že SVJ je vlastníkem stavby. Pletou si SVJ s bytovým družstvem. To není nic nového, oni jsou takto popleteni už dlouhé roky. Ministerstvo, které má pod sebou stavební úřady v ČR, jim k jejich činnosti vydává protiprávní vnitřní pokyny a ouředníci se podle nich řídí. Známý je například Metodický pokyn MMR z roku 2009 o tom, že společenství je vlastníkem domu (str. 2 nahoře).
-------------------------------------

U stavebníka jde o správní delikt, za který mu může být uložena pokuta i opakovaně. Samozřejmě v kombinaci s povinností uvést stavbu do stavu souladného s vydaným stavebním povolením.

Vlastníkovi stavby zatím ještě nic nehrozí. Budou-li však vlastníci jednotek Stavebním úřadem vyzváni k odstranění protiprávního stavu, bude jim hrozit pokuta, neuposlechnou-li výzvy. Stavební úřad samozřejmě nebude zjišťovat ani rozlišovat kdo před rokem hlasoval pro asymetrické dveře. To přece úřad nezajímá.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.