Vložil Pavel, 3. Červen 2015 - 10:21

Nicku : lake,

uvedl jste krásný příklad, že pokud si každý představí pod pojmem „Fond oprav“ něco jiného, nemůže to vést k ničemu dobrému.

Popletený soudce pouze rozšířil množinu názorů o tom, co je Fond oprav.

Navíc z neznalosti si Fond oprav asi představuje jako aktivum SVJ. Alespoň tak si vykládám jeho fantazii, že se jedná o „prostředky na jednom účtu“, patrně účtu bankovním a nikoliv na účtu z účtové osnovy.

Já se držím jediné definice, kterou znám a ta je v účetnictví, ve vyhlášce 504/2002 Sb. Obecně se jedná o účtovou skupinu 91 – Fondy, která může obsahovat i Fond oprav. Podrobnosti v ČUS 413 bod 4.2. Jedná se o pasivum SVJ v části vlastní zdroje.

Teoreticky tedy i SVJ mohou mít i Fond oprav. Ale protože se fondy tvoří ze zisku, tak je SVJ prakticky nemají z čeho naplnit. Až na nějaké uplatněné sankce.

Určitě se Fond oprav nenaplňuje ze záloh či z příspěvků od členů SVJ. A to si většina přispěvatelů myslí. V tomto případě jde o cizí zdroje, což je zcela něco jiného. Nejen terminologicky ale hlavně nakládání s vlastními a cizími zdroji je jiné.

Nerozumím tomu, proč si každý vymýšlí vlastní definici Fondu oprav, ignoruje platnou vyhlášku o účetnictví a blouzní o tom, že je přece každému jasné, co je Fond oprav.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.