Vložil lake, 28. Květen 2015 - 13:49

Mirku, máte problém s korektním používáním výrokové logiky. Ustanovení § 1206 se o žádné „běžné správě“ nezmiňuje, takže Vaše úvaha má nepřekonatelnou trhlinu.

O „běžné správě společné věci“ se zmiňuje § 1128. Výkladem se dovozuje, že k běžné správě patří vše, co nezasahuje do samé podstaty vlastnictví. Co přesahuje tuto definici, to již do běžné správy nepatří. Oprava protékající ploché střechy patří do běžné správy, protože pouze zachovává společnou věc. Vytvoření nové sedlové střechy na domě by do běžné správy nepatřilo.

Co je pro účely spoluvlastnictví „neběžná správa společné věci“ je celkem jasné: je to rozhodování spoluvlastníků o záležitostech, vyjmenovaných v § 1129, § 1132, § 1133.

Ustanovení § 1206 ovšem dopadá nejen na rozhodování o běžné správě společné věci a neběžné správě společné věci, ale také na rozhodování o službách spojených s užíváním bytů, o obsahu stanov, o právech a povinnostech členů SVJ, a na rozhodování o mnoha dalších záležitostech, které nespadají do žádné z uvedených skupin.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.