Vložil KL (bez ověření), 8. Květen 2015 - 10:00

Když si soud ověřuje bezúhonnost v rejstříku trestů, tak pak moc nechápu, proč musí zvolení členové výboru přikládat k návrhu na zápis čestná prohlášení. Zdvojená byrokracie… To ale nechme být, zaměřme se na můj původní dotaz.

Zajímalo by mě totiž, jaký tato volba má účinek navenek. Shromáždění zvolí členem výboru nebo předsedou společenství nebezúhonnou osobu:

Za bezúhonnou se pro účely tohoto zákona nepovažuje osoba, která byla pravomocně odsouzena pro trestný čin spáchaný úmyslně, jestliže byl tento trestný čin spáchán v souvislosti s podnikáním, anebo s předmětem podnikání, o který žádá nebo který ohlašuje, pokud se na ni nehledí, jako by nebyla odsouzena

Shromáždění takovou osobu zvolilo, vlastníci o nebezúhonnosti věděli, přesto dotyčného zvolili. Dotyčná osoba přiloží k návrhu na zápis „prohlášení o nebezúhonnosti“ (tedy žádné křivé prohlášení, ale prohlášení nadmíru pravdivé, kde prohlásí, že byla pravomocně odsouzena), soud takovou osobu nezapíše, jelikož Občanský zákoník vyžaduje bezúhonnost podle živnostenského zákona.

Mně ale zajímá, jaký důsledek toto nezapsání má pro SVJ, pro statutára a pro třetí subjekty. Bude dotyčná v rejstříku společneství nezapsaná osoba statutárem oprávněná zastupovat SVJ, nebo nikoli? Bude zastupování platné?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.