Vložil lake, 3. Květen 2015 - 15:55

Pane Soukupe,

formulace se snaží říci, že existují dva druhy práv: práva vlastníka jednotky odvozená od vlastnictví věci (věcná práva) a práva člena právnické osoby odvozená od jeho členství ve skupině osob (obligační, závazková práva). Je prostě nutné rozlišovat práva vlastníka jednotky od práv člena SVJ. Jistě cítíte, že v tom je rozdíl.

Některá základní práva a povinnosti vlastníka jednotky(2012) se objevují přímo v prohlášení. Patří sem rozsah vlastnictví, pravidla pro správu domu, pravidla pro užívání společných částí a pravidla pro příspěvky na náklady spojené se správou domu.

Některá práva a povinnosti vlastníka jednotky(2012) jsou uvedeny přímo v zákonu (obecná ustanovení o spoluvlastnictví, § 1175 a následujících NOZ, atd.). Jde zejména o věcná práva, která se váží na vlastněný majetek a na rozhodování o hospodaření s tímto majetkem.

Po vzniku SVJ(2012) se uplatní obsah schválených stanov. Ty podle § 1200 NOZ obsahují mimo jiné:

1– Členská práva a povinnosti vlastníků jednotek, jakož i způsob jejich uplatňování
Z uvedeného je zřejmé, že stanovy určují ČLENSKÁ práva člena právnické osoby. To jsou pouze taková práva, která nemohla být uplatňována v době před vznikem SVJ. Například právo volit členy statutárního orgánu.

2– Pravidla pro správu domu a pozemku a užívání společných částí
Toto už bylo obsahem prohlášení jako „náležitosti stanov“. Se vznikem právnické osoby se tyto prakticky zaměřené věci přesouvají do stanov SVJ (které přebírá správu společných částí) a obsah příslušné části prohlášení tím ztrácí právní účinky.

3– Pravidla pro tvorbu rozpočtu společenství, pro příspěvky na správu domu a úhradu cen služeb a pro způsob určení jejich výše placené jednotlivými vlastníky jednotek.
Opět platí, že se vznikem SVJ se tyto záležitosti přesouvají z prohlášení do stanov SVJ. Obsah příslušné části prohlášení ztrácí právní účinky vkladem schválených stanov do sbírky listin rejstříkového sou­du.

Jak jste si asi všiml, stanovy SVJ jsou z vůle profesora Karla Eliáše kočkopes, který obsahuje nejen práva a povinnosti člena společenství (obligační vztahy), ale z prohlášení do sebe přejímá i definici některých práv a povinností náležejících vlastníkům jednotek (věcná práva a s tím spojené spoluvlastnické vztahy).

Takže práva vlastníka jednotky a práva člena společenství nejsou totéž. Z obojího je možno ve stanovách najít něco. Není to právně čisté, ani logické, ani přehledné – jako ostatně celá část NOZ o bytovém spoluvlastnictví. Ale my s tím nic nenaděláme …

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.