Vložil lake, 4. Květen 2015 - 20:42

Paní Říhová, nevím co se míní tím, že nějaký pojem je údajně „zaužívaný“ či „jednoznačně chápaný“. Kdo ten pojem jednoznačně chápe, prosím? A JAK jej tedy chápe, mohu-li se zeptat?

Je opravdu někdo, kdo tento pojem chápe jednoznačně? Do konce roku 2013 platila definice domácnosti v Občanském zákoníku, která obsahovala pojem „společné žití“. To se ovšem vykládalo tak, že společné žití NEZNAMENÁ totéž co společné užívání jednoho bytu. Viz http://www.portalsvj.cz/…se-zkusenost#….

Není-li pojem „domácnost“ dnes definovaný v žádném celostátně platném předpisu, pak je vyloučeno, aby mi zákonodárce ukládal nějakou tajemnou povinnost v souvislosti s „domácností“ či s „osobami, které mají v bytě domácnost“.

  • Je například „osobou která má v bytě domácnost“ moje dcera, která se připravuje na budoucí povolání studiem na škole vzdálené 250 km od mého bytu, a platí si tam ubytování na privátu? Samozřejmě jí uhrazuji její životní potřeby.
  • Je „osobou která má v bytě domácnost“ také můj syn, který odjel v roce 2013 na Nový Zéland a nehodlá se zatím vrátit? Má v bytě stále svůj pokoj, postel, své věci ve skříních a trvalé bydliště.
  • Má snad v mém bytě domácnost nájemce bytu (Společnost Rychlostav s.r.o.), která v něm ubytovává ukrajinské dělníky?
  • Mají snad v mém bytě domácnost tři až pět dělníků z Ukrajiny, kteří v něm přespávají?

Mám snad tyto všechny osoby nahlásit? Nebo je nemám nahlásit? Nebo mám nahlásit jen některé z nich? Které? A co s těmi počty bude SVJ potom dělat?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.