Vložil lake, 28. Duben 2015 - 8:59

Josef Soukup napsal: „Z toho plyne, že vlastník jednotky a člen společenství vlastníků jednotek jsou jedna a tatáž osoba.“

Toto tvrzení zcela určitě neplatí. Vlastník jednotky nemusí přece vůbec být osoba, nýbrž může to být skupina osob – spoluvlastníků jednotky. Právní teorie hovoří o „plurálním vlastníkovi“ (§ 1116 a následující NOZ).

Bohužel ten, kdo v tom má zmatek od samého počátku, jsou naši zákonodárci. Podle § 1116 NOZ pro spoluvlastnický vztah k věcem platí: „Vzhledem k věci jako celku, se spoluvlastníci považují za jedinou osobu a nakládají s věcí jako jediná osoba.“. Nic obdobného ovšem zákon nestanoví pro členství více osob v právnické osobě (například SVJ)!

Zákon č.72/1994 Sb. tento hlavolam řešil zmínkou o společném členství více osob v SVJ(2000), viz § 9 odst. 5 ZoVB: „(5) Členství ve společenství vzniká a zaniká současně s převodem nebo přechodem vlastnictví jednotky. Spoluvlastníci jednotky jsou společnými členy společenství.“
Tak6e existuje jeden (plurální) vlastník jednotky, ale zároveň je to více společných členů SVJ. Zákon však mlčel o tom co pro spoluvlastníka jednotky znamená být „společným členem“ SVJ. Může jako člen uplatňovat nějaká práva samostatně za sebe, nebo nemůže?

Zákon č.89/2012 Sb. toto řeší, ale opět špatně, v § 1194 odst. 2: „Členství ve společenství vlastníků je neoddělitelně spojeno s vlastnictvím jednotky. Za dluhy společenství vlastníků ručí jeho člen v poměru podle velikosti svého podílu na společných částech.“

Opět stejná chyba: vlastník jednotky se považuje ze zákona za jedinou osobu, kdežto pro členství spoluvlastníků v právnické osobě toto neplatí. Druhá citovaná věta je navíc zjevně obsahově vadná: člen společenství může podle dikce zákona být tvořen skupinou osob. Ovšem taková NE-osoba nemá právní subjektivitu. NE-osoba se nemůže stát účastníkem právních vztahů. NE-osoba nemůže ručit za dluhy společenství. NE-osoba nemůže být z toho důvodu ani žalována. Nemůže, protože neexistuje.

Ústavně konformním výkladem této části textu zákona dospívám k závěru, že ve skutečnosti nemůže být ručitelem za dluhy SVJ(2012) „člen společenství“, jak nám nesprávně tvrdí NOZ, nýbrž ručitelem je buď vlastník jednotky, nebo všichni spoluvlastníci jednotky společně a nerozdílně, zcela v souladu s ustanoveními NOZ o spoluvlastnictví (§ 1126, § 1127).
---------------------------------------------------------------------------------------

  • S tím souvisí i skutečnost, že členové SVJ nejsou způsobilí vytvářet právní jednání právnické osoby SVJ. Oni pouze hlasují na shromáždění o záležitostech právnické osoby – a to je vše. Jménem právnické osoby právně jedná pouze její statutární orgán.
  • Naproti tomu pokud vlastníci jednotek rozhodují o svém společném majetku, je jejich řádně přijaté rozhodnutí platné a zavazuje všechny vlastníky jednotek v domě, samozřejmě i kdyby bylo přijato mimo shromáždění (například podepisováním listiny).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.