Vložil Návštěvník (bez ověření), 11. Duben 2015 - 18:11

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek při projednávání v Senátu uvedl:

„Pozměňovací návrh řeší otázku z případných výjimek z povinnosti instalovat přístroje registrující dodávku tepelné energie, a to rozšířením zmocnění k vydání prováděcího právního předpisu…
První otázku zvedli páni senátoři Vystrčil a Valenta, a to ve smyslu toho, že je to zásah do vlastnických práv, že to je omezování osobní svobody. Ano, je to tak, ale z dobrých důvodů, protože každé soukromé právo má jedno omezení, právo jiných soukromých vlastníků. To, o čem tady mluvíme, je férové rozpočítání mezi soukromými vlastníky, tedy většinou, kterými jsou majitelé bytů, sdružení v SVJ. Tam je největší problém. Menší problém je v družstvech. Čili my když zasahujeme do něčích soukromých práv, tak jenom proto, aby byla ochráněna práva jiných. A to je legitimní, tak je to správné.
Zároveň bych chtěl to dát do širšího pohledu. Já jsem rád, že tady jsme na konci dlouhé cesty, která začala po revoluci, kdy nebylo měřeno dodávané teplo, ani to, které šlo do celých čtvrtí. Postupně se dodávaly měřáky, aby to teplo bylo pečlivě měřeno, řádně fakturováno. A jsme na té poslední metě, aby se to férově rozpočítalo mezi ty majitele bytů.
Chtěl bych také sdělit, že toto, prosím, vůbec není o nových domech a bytech v nich. Tam je to vyřešené. To, co řešíme, je minulost. Řešíme staré domy, kde to rozpočítávání je z mnoha důvodů složité.
Tím se dostávám k té vyhlášce, která by měla vyřešit ten problém, až bude provedena ta studie. Protože je to sice, jak už tady bylo řečeno, tak, že Evropská komise to umožní změkčit. Ale ne automaticky, musí být provedena ta studie, která doloží, že tady existují některé typy domů, kde je důvod neměřit. To mohu slíbit, jak jsem byl tady vyzván, že to provedeme. Tu studii provádí ČVUT. Měla by být hotová zhruba v září. A pokud projde tento zákon, tak ministerstvo vzápětí vydá vyhlášku.
S tím, že slíbím ještě víc. Tento zákon bude muset být novelizován i dále, nejdéle tak zhruba za rok. Pak tu vyhlášku samozřejmě promítneme i do toho zákona, ale v tuto chvíli to nejsme technicky schopni udělat.“

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.