Vložil Anonymous (bez ověření), 15. Duben 2008 - 10:50

O daňovém uplatnění úroků z úvěrů, případně jiných nákladů souvisejících se správou domu, se můžeme bavit, máme-li k těmto nákladům nějaké výnosy, které podléhají dani z příjmů. Daňově je totiž možné uplatňovat náklady (výdaje) vynaložené na dosažení, zajištění a udržení příjmů, jak praví § 24 ZDP.

Společenství vlastníků nevznikají za účelem dosahování zisků, tj. většinou i zdanitelných příjmů. Jsou tu hlavně proto, aby zajišťovala pro vlastníky jednotek správu domu. Náklady, které kvůli tomu vynakládají, rozdělují mezi vlastníky a ti si je hradí ze zálohově poskytovaných příspěvků na správu.

O daňovém uplatnění některých nákladů by se mohlo v SVJ uvažovat např. tehdy, pokud by společenství mělo jako právnická osoba příjmy ke zdanění a s těmito příjmy by byly spojeny konkrétní výdaje. Např. k příjmům z úroků z termínovaných vkladů by mohly být uplatněny poplatky za vedení účtu, poplatky za položky související s termínovaným vkladem apod.

Vlastníci jednotek by mohli jako fyzické osoby uvažovat o daňovém uplatnění úroků z úvěru, stejně jako o daňovém uplatnění ostatních nákladů na správu pouze v případě, že by tyto náklady vynakládali za účelem dosahování zdanitelných příjmů. To znamená, že by jednotku využívali k podnikání, případně k pronájmu. Vlastníci bytů, využívající byt k bydlení, si nemohou daňově uplatnit žádné náklady (výdaje) na správu domu, ve kterém bydlí.

Doufám, že mě někdo z daňových expertů opraví, bude-li to nutné.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.