Vložil lake, 12. Květen 2015 - 12:32

Pane Romanne, není třeba pochybovat o tom, že stoupačky ÚT většinou hřejí ve všech patrech, nebo nehřejí nikde. Důvody jsou dva:

(1) Byt v posledním patře je bez stoupaček. I v mírné zimě musí brát měřené teplo pouze přes svůj radiátor, a to znamená, že stoupací i vratné potrubí je teplé po celé délce. Všechny byty pod ním jsou vyhřívány stoupačkami pomocí neměřeného tepla – to mají zdarma jako bonus na úkor bytu pod střechou. Už jen toto je důvod, aby se teplo ze stoupaček zohlednilo při rozúčtování.

(2) Byt v posledním patře má vždy nejvyšší tepelné ztráty ze všech bytů na téže stoupačce. To je fyzikální realita,se kterou nic nenaděláte. Zatímco byty v chráněných polohách pod posledním patrem mají koeficienty tepelných ztrát v rozmezí 100% až 151%, byty pod střechou mají tepelné ztráty od 227% do 276% (vztaženo na 1 m2). Viz http://www.portalsvj.cz/…dle-pocitace#…. Proto musí byty pod střechou začít topit vždy dříve, topí intenzivněji a ukončují topení později než ostatní. Stoupací a vratné potrubí je tedy po většinu času teplé po celé délce.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.