Vložil tusalaj, 21. Březen 2015 - 21:03

Dávám to sem pro informaci, aby to bylo na očích:

http://www.mpo.cz/…t156174.html

Ministerstvo průmyslu a obchodu (dále jen „ministerstvo“) poskytlo/sdělilo žadateli následující požadované informace.

  1. Žadatelem popsaný systém instalace starších litinových radiátorů pod zděnými parapety lze skutečně nazvat nevhodným vnitřním uspořádáním budovy, neboť proudění studeného vzduchu podél topných těles je zčásti omezeno. Zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, v platném znění, a vyhláška č. 194/2007 Sb., kterou se stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody, měrné ukazatele spotřeby tepelné energie pro vytápění a pro přípravu teplé vody a požadavky na vybavení vnitřních tepelných zařízení budov přístroji regulujícími a registrujícími dodávku tepelné energie, neobsahují ustanovení, která by při nevhodném vnitřním uspořádání budovy zprostila vlastníka povinnosti instalovat přístroje registrující dodávku tepelné energie pro vytápění.

Dodavatelé montující indikátory na radiátory vybavují své zaměstnance manuály v souladu s normou ČSN EN 834 na instalaci elektronických indikátorů i v případě starších litinových radiátorů. Moderní dvoučidlový indikátor snímá teplotu radiátoru a teplotu prostředí a všichni koneční uživatelé budou mít u svých radiátorů stejné podmínky. Pokud by se vlastník budovy přiklonil k nedoloženému tvrzení tepelného technika a architekta budovy, že tento systém nebude transparentní, má možnost podle § 7 odst. 2 vyhlášky č. 194/2007 Sb. použít indikátor instalovaný na odtokové trubce radiátoru a nebo použít přístroje se snímačem teploty vnitřního vzduchu ve vytápěném prostoru a teploty venkovního vzduchu ve dnech vytápění v otopném období s trvalým průběhovým záznamem rozdílů těchto teplot vzduchu za časový interval, kterým je počet dnů v otopném období (tzv. denostupňová metoda).

  1. V § 7 odst. 4 zákona č. 406/2000 Sb. se uvádí, že stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek jsou dále povinni vybavit vnitřní tepelná zařízení budov přístroji regulujícími a registrujícími dodávku tepelné energie konečným uživatelům v rozsahu stanoveném prováděcím právním předpisem. Přístroje regulující i registrující dodávku tepelné energie nejsou navzájem zástupné, obě kategorie přístrojů jsou uvedeny opět ve vyhlášce č. 194/2007 Sb. Z uvedeného vyplývá, že instalace ekvitermní regulace topné vody v celé budově není důvodem ke zproštění plnění povinnosti přístrojů registrujících dodávku tepelné energie pro vytápění.
  2. Pro rozúčtování nákladů na vytápění v bytových budovách platí zákon č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty, který je v gesci Ministerstva pro místní rozvoj. V ustanovení § 6 odst. 1 zmíněného zákona je uvedeno, že náklady na dodávku tepla a centralizované poskytování teplé vody se rozúčtují na základě ujednání poskytovatele služeb se všemi nájemci v domě, u družstevních bytů na základě ujednání družstva se všemi nájemci v domě, kteří jsou zároveň členy družstva, u společenství ujednáním všech vlastníků jednotek. K současnému platnému zákonu č. 67/2013 Sb. je v současné době zpracována novela, která je nyní v legislativním procesu (sněmovní tisk 308), kde se mimo jiné upřesňuje ustanovení § 6 odst. 1 zákona v tom smyslu, že náklady na dodávku tepelné energie pro vytápění a společnou přípravu teplé vody se rozúčtují vždy z náměrů stanovených měřidel podle zákona o metrologii nebo z náměrů na zařízeních pro rozdělování nákladů na tepelnou energii pro vytápění a nákladů na společnou přípravu teplé vody z náměrů vodoměrů na teplou vodu. V žádném ze všech výše uvedených právních přepisů není uvedeno, že by aplikace ustanovení § 6 odst. 1 zákona č. 67/2013 Sb. byla důvodem ke zproštění plnění povinnosti přístrojů registrujících dodávku tepelné energie pro vytápění.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.