Vložil Josef Praks, 14. Březen 2015 - 9:17

My máme domovní předávací stanici dálkového topení, ekvitermní křivky navrhl a spočítal nám inženýr – důchodce, který dříve pracoval jako projektant topení. Záleží na Vašem zdroji tepla, jste-li napojeni na dálkové vytápění, i oni by měli mít někoho, kdo ty regulace dělá. Dodavatel tepla má zájem prodat co nejvíce tepla, tak mlčí, i když jste zateplili dům. Máme řadu ekvitermních křivek – pro mírnou zimu(přechodné období), běžnou zimu a pro velmi tuhou zimu. Ke každé této křivce je ještě další úsporná křivka pro noční topení (od 23 hodin do 5 hodin ráno), na kterou se regulace přepíná automaticky. Volbu křivky musím nahlásit mailem na dispečink dálkového topení a oni nám do druhého dne přepnou na ni řídicí systém domovní předávací stanice.

Hydraulické vyvážení systému by měl umět udělat každý pořádný topenář, většinou si kontrolu můžete udělat sami. Před zahájením topného období (než naběhne oběhové čerpadlo) požádejte všechny byty, aby na radiátorech nastavily termostatické hlavice na maximální ohřev a odvzdušněte všechny stoupačky. Před odvzdušněním ještě zkontrolujte, zda ventily na stoupačkách jsou otevřené – někdy se stává, že si s nimi někdo hraje a přiškrtí některou stoupačku, protože ventily jsou většinou běžně přístupné ve sklepních prostorách.

Hydraulické vyvážení je proměnlivá záležitost. Nemáte žádnou kontrolu, jak kdo a jak kdy manipuluje s termostatickými ventily na radiátorech. Každá stoupačka vám dodává množství tepla, které odpovídá okamžitému nastavení termostatických ventilů a aktuální teplotě v příslušných místnostech. Přestanou-li topit na stoupačce v bytech nad Vámi, stoupačka nad Vámi za chvíli je studená, oběhové čerpadlo tam neprotlačí žádnou topnou vodu.

Jožin

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.