Vložil Josef Praks, 13. Březen 2015 - 21:48

Když pročítám příspěvky na tomto vláknu, tak je zřejmé, že pro poměrové měření nákladů na teplo je nesmírně důležité mít správně nastavenou ekvitermní regulaci a v pořádku by mělo být i hydraulické vyvážení soustavy topení. Ty domy, které sice zateplily plášť, ale nezměnily nastavení ekvitermní regulaci odběru tepla ze zdroje tepla, tak mají problémy s „netopícími byty“, které stačí vyhřát stoupačky. To u nás v domě není, musíme topit všichni. Výkon stoupaček je na vytápění bytů poznat, když bytům nad převážně nevytápěnými přízemními společnými prostorami teplo ze stoupaček zcela stačí pokrýt tzv. nevýhodnou polohu v domě, stanovenou podle propočtů odborníků, kteří sice správně spočítají ztráty tepla obálkou, ale nezohlední výkon stoupaček, který má významný vliv, takže místo znevýhodněné polohy jde fakticky o nejvýhodnější polohu bytu v domě.

Doporučuji vám zkusmo rozpočítat celkové náklady na teplo podle plochy bytů v jednotlivých podlažích a v každém podlaží spotřební složku rozdělit mezi byty dle náměrů indikátorů.

Když se pak podíváte na výsledky, tak se vám ukáže, jak by bylo nutné mírně zvýhodnit korekcí krajní byty a pokud máte v pořádku ekvitermní regulaci topení v domě, pak můžete zcela zapomenout i na nesmyslné kejkle s dopočítáváním toho, aby se vám všechny byty dostaly do limitu ±40% od průměru na čtvereční metr plochy. Snadno by pak i pochybující Radek z výsledků poznal, kdo v domě neúčelně větrá, pokud tam někdo takový je.

Jožin

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.