Vložil Misme, 13. Březen 2015 - 13:11

Když bude základní složka 80%, proč by měl uživatel úsporně větrat a proč by měl stahovat nastavení na termostatických hlavicích?

Protože, doufejme, není blb a záleží mu na zdraví stejně jako na obsahu peněženky. Pokud se uživatelé nebudou chovat úsporně, poznají to na vyúčtování – to teplo, odečtené na patě se jim rozúčtuje tak jako tak. Podle lehce dostupné a veřejně prezentované informace o rozúčtování v zúčtovací jednotce poznají, zda mají někde uživatele s nadstandardním čerpáním, a to považuji za úředníky neprobádanou cestu pro motivaci k úsporám. Pak je další možnost – zafixovaná poloha hlavice, komu bude tepla málo, může si přitopit, dnes to není problém. Ale přitápění např. v našem domě není potřeba, my topíme permanentně celou topnou sezónu rozšířenými stoupačkami, ale rozpočítáváme podle náměrů, koeficientů … Současný způsob řešení problematiky, zahlcený množstvím chyb, je ukázkou nepromyšlené práce státního aparátu, způsob sice funguje, ale je obtížně, pokud vůbec, kontrolovatelný, takže je netransparentní. Mne irituje fakt, že mám trpně či trpělivě snášet rozúčtování vypočtené na základě náhodně generovaných čísel, tzn. raději zaplatím víc, podle jasných pravidel, než méně podle pravidel nejasných a zčásti „utajovaných“ či nevysvětlitelných. A ještě za takovou službu platit.

Vždyť těch 80% zaplatí, i když šetřit nebude a dopřeje si maximální komfort. A na nějaké úspory mu zbývá těch 20%?

Mám za to, že bychom život měli prožít tak, abychom nestrádali, komfort, tj. určitá míra pohodlí, k tomu patří. Dospěli jsme do určitého bodu civilizace, není jednoduché z ní vypadnout, tak nezbývá, než si jí užívat, dokud je možnost. Ale obdobně řadím k uživatelskému komfortu transparentní účtování.

To se nevyplatí ani montovat termostatické hlavice… 

Sdílíte můj názor, v tomto byznysu nejde jen o termostatické hlavice.

Podle mne bez jisté míry biče … se jeden z důvodů řešení rozúčtování jako takového … v podstatě vytrácí. 

Proč bič? Jsme nevolníci? Já nezastírám, že jsem laik, ale řeči o bičích – to je demokracie nebo vláda Velkého bratra?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.