Vložil Miroslav Svěrák (bez ověření), 13. Březen 2015 - 0:38

Dobrý den pane Klokočníku i ostatní. Je zajímavé sledovat různorodost názorů na tuto problematiku. Sice souhlasím s (nejen Vaším) tvrzením, že kolem radiátorové indikace se vyskytuje spousta polopravd a neúplných či zavádějících informací (ono i u denostupňové metody se toho spoustu napovídá…), ale vnitřně nesdílím názor na potřebu úpravy poměru spotřební a základní složky ve smyslu potřeby zvýšení složky základní. Ono to pak zavání stádním efektem a sbohem ekonomické a uvědomělé chování uživatelů. Když bude základní složka 80%, proč by měl uživatel úsporně větrat a proč by měl stahovat nastavení na termostatických hlavicích? Vždyť těch 80% zaplatí, i když šetřit nebude a dopřeje si maximální komfort. A na nějaké úspory mu zbývá těch 20%?? To se nevyplatí ani montovat termostatické hlavice…

Vím a je mi jasné, že to tak není – ale setkávám se takřka denně s tímto, či podobně krátkozrakým modelem uvažování (naštěstí jen některých) uživatelů. Podle mne bez jisté míry biče (zvýšit vliv spotřební složky a tím dát viditelnější motivaci), se jeden z důvodů řešení rozúčtování jako takového (kontrola nad provozními náklady s následnou motivací k úsporám) v podstatě vytrácí. Denostupňová metoda má jistě velkou výhodu v zarovnání odchylek mezi byty a kompenzaci vlivu extrémních šetřílků (viz. vliv prostupu tepla na komfort a spotřebu). Ale také budí dojem možné inklinace k onomu stádnímu efektu.

Rozúčtování tepla není hlavní činností mé firmy, nicméně dovolím si zde uvést odkaz na úvahu na téma jistých závislostí výsledku rozúčtování (spravedlnost, vazba na úsporu) na stavu topné soustavy ve smyslu jejího nastavení – resp. optimalizace pro možnost jejího úsporného provozu.

Snad mě přítomní znalci problematiky rozúčtovacích metod neukamenují… Každopádně by bylo velmi zajímavé, porovnat výsledky rozúčtování tepla v jednom objektu, kde zároveň funguje gradenová metoda a zároveň jsou osazené indikátory na radiátorech. Samozřejmě však v seřízené a hydraulicky zaregulované soustavě.

Zde odkaz: http://www.topimechytre.cz/…i-tepla.html

S úctou Miroslav Svěrák, AllTech s.r.o.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.