Vložil Petr, 1. Srpen 2022 - 15:36

Dostal jsem do emailu upozornění na seminář (za 3490,– Kč / os) o problematice BJ dle ZoVB a dle NOZ.

Poznámka: takže je bytové spoluvlastnictví v NOZ (jak víme) dost nedokonalé (nevím zda více či méně než jiné oddíly) a za 3,490,– Kč se lze dovzdělat.

Pokud z pozvánky dobře interpretuji, jsou právníci, statutáři a vlastníci postaveni před problematiku dvou typů jednotek a dvou typů vlastnických poměrů z nich plynoucích. Jednotky dle ZoVB vers. dle NOZ jsou „definovány zcela odlišně“ a nezbylo než zavést dvoukolejnou právní úpravu.

Jedná se

  • „konverzi“ jednotek vymezených dle ZoVB na jednotky vymezené dle NOZ.
  • Společné části domu a pozemku, spoluvlastnické podíly a vztah úpravy v NOZ a v NV 366/2013 Sb., a 3 možnosti určení výše spoluvlastnických podílů na společných částech a následcích případných vad v jejich určení.
  • Povinné platby vlastníků jednotek

Způsob nastavení výše plateb, možnost odchýlit se v „Prohlášení“ od Zákona a NV a aplikace Zákona 67/2013 Sb. pro poměry SVJ.

  • Přechod dluhů při převodu BJ protože ust. § 1186 odst. 2 NOZ způsobuje v praxi výkladové problémy, a to i s přihlédnutím k navrhované novelizaci.
  • Postup proti neplatičům

Využívání zákonného přednostního věřitelského postavení SVJ před ostatními věřiteli.

  • – – – – – – – – – – –

Bájný Lake měl zřejmě pravdu už v roce 2015 (že ZoVB není mrtev) a někteří by se mu měli omluvit. Nebo tehdejší diskusi s jeho názory špatně chápu ?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.