Vložil lake, 2. Březen 2015 - 8:18

Antoníne,

ustanovení které ukládá oznámit „počet osob, které mají v bytě domácnost a bydlí v něm“ je vadné hned dvěma způsoby:

1. Je neurčité a nesrozumitelné. Žádný celostátně platný právní předpis nestanoví co znamená „mít v bytě domácnost“. Nestanoví to ani samotný NOZ. Neurčité a nesrozumitelné ustanovení nemá právní účinky pro nikoho. Nikdo neví co se tím míní. Vlastník jednotky netuší jaké číslo by měl nahlásit a jak by k tomu číslu měl dojít.

2. Povinnost oznámit neurčité číslo je čistá buzerace ze strany zákonodárce. „Počet osob, které mají v bytě domácnost a bydlí v něm“ se nepoužívá nikde a k ničemu. Žádné SVJ netuší jak by toto číslo mělo využít a zda někdy v budoucnu bude k něčemu použitelné.

Například pro služby se používá jiný počet osob podle zákona č.67/2013 Sb. (vlastník jednotky, pokud jednotku nepřenechal do užívání a osoby, u kterých lze mít za to, že s ním budou žít v jednotce po dobu delší než 2 měsíce v průběhu zúčtovacího období).

Nejrozumnější chování vlastníka jednotky je odmítnout hlásit cokoliv podle § 1177 a poukázat na nesrozumitelnost a neurčitost příslušné části zákona. Možná se tento údaj objeví ve statistice při sčítání lidí, domů a bytů v roce 2020. V tom případě musí být vysvětlen v pokynech, které budou přílohou sčítacího archu. Já tedy ještě počkám těch 5 let.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.