Vložil lake, 28. Únor 2015 - 22:14

Jar se táže: „… je to vůbec možno takto v PV „zatížit“ budoucí právnickou osobu?“

V tom se ale poněkud mýlíte. K žádnému „zatížení“ SVJ nedošlo. Podle ZoVB platí, že v prohlášení vlastníka jsou uvedeny závazky a břemena, která přecházejí z původního vlastníka budovy na všechny vlastníky jednotek v domě.

Účastníky mandátní smlouvy na straně mandanta jsou tedy všichni vlastníci jednotek, i když o tom nejspíše nevědí. SVJ s tím nemá nic společného – je zcela mimo hru. Na SVJ nepřešly samy od sebe žádné závazky původního vlastníka!

V domě tazatele je smluvní správce činný dál. Je tomu tak proto, že tento správce nikdy nedostal od mandanta žádnou informaci či pokyn k ukončení správy. Mandant se nikdy na smluvního správce neobrátil, nepokusil se o ukončení trvající smlouvy.

SVJ(2000) se ujímá správy domu na základě vůle vlastníků jednotek. Ale SVJ není pro smluvního správce žádným partnerem. Partnerem mandatáře je mandant, tedy všichni vlastníci jednotek. Teprve až si mandant konečně přečte mandátní smlouvu, zjistí snad jakým způsobem ji může ukončit a jaká je výpovědní doba.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.