Vložil lake, 17. Srpen 2015 - 15:13

Řekl bych, že citujete z ustanovení, které není pro věc přiléhavé. Shromáždění pouze schvsluje výši příspěvků, ale to samozřejmě nestačí. Výši příspěvku musí být SVJ schopno racionálně zdůvodnit již v okamžiku, kdy částku předkládá ke schválení. Neschopnost věřitele prokázat důvod platby znamená pro vlastníka jednotky možnost napadnout takové rozhodnutí soudně. Pokud SVJ není schopno prokázat na jaký účel a v jakém čase bude peníze potřebovat (§ 1791 NOZ), pak nemá na ty schválené peníze nárok.

Je třeba vyjít ze znění jiného ustanovení NOZ. Odpověď na Váš dotaz musí obsahovat stanovy každého jednotlivého SVJ(2012). Podle § 1200 NOZ odst. 2 obsahují schválené stanovy povinně od samého počátku toto:

  • pravidla pro tvorbu rozpočtu společenství,
  • pravidla pro příspěvky na správu domu
  • pravidla pro úhradu cen služeb
  • pravidla pro způsob určení výše příspěvků na správu domu placené jednotlivými vlastníky jednotek
  • pravidla pro způsob určení výše cen služeb placené jednotlivými vlastníky jednotek

Jakmile je založeno SVJ(2012) a jsou přijaty stanovy, je tím pro společenství definováno jak se tvoří rozpočet. Psal jsem zde o Reserve study, ale pokud si vlastníci odhlasují ve stanovách nějaký jiný postup, budou mít co si odhlasovali.

Ve stanovách musí být definováno co jsou příspěvky. Může jít o částky hrazené dodatečně v úzké vazbě na již vynaložené náklady, a pak nemohou vznikat nevyčerpané příspěvky, na které jste se ptal. Nebo mohou příspěvky být definovány jako částky vybírané měsíčně v pevně stanovené výši na budoucí (plánované či odhadované) náklady. V tomto případě mohou vznikat nevyčerpané příspěvky. Jde u SVJ(2012) o hospodaření s vlastními zdroji, stejně jako např. bytová družstva hospodaří podle své úvahy s přebytkem z vybraného nájemného.

Stanovy musí podle znění zákona také definovat jak se stanoví výše příspěvku vlastníka jednotky. Opět je mnoho možností: buď na základě schválené Reserve study na 30 let, nebo pomocí nějakého střednědobého odhadu, nebo prostě se střelí od boku nějaká částka (25 Kč/m2) bez uvedení důvodu těchto plateb. Možností je mnoho. Mimochodem, poslední možnost opět dává vlastníkovi jednotky možnost obrátit se na soud, jestliže mu SVJ není schopno na jeho výzvu prokázat důvod platby srozumitelně a určitě.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.