Vložil lake, 28. Únor 2015 - 0:52

Pane Kukulo,
zákon nečiní vůbec žádný rozdíl mezi regulovatelným a neregulovatelným topným tělesem. Takové umělé rozlišení je Váš vlastní nápad. Není o tom zmínka ani v zákonu č.406/2000 Sb. po novelách, ani ve vyhlášce č.194/2007 Sb..

Napsal jste: „… osazovat neregulovatelná otopná tělesa indikátory je nesmysl; nic by se tím totiž neušetřilo.“

To je absurdní a nelogické tvrzení. Osazení otopných těles indikátory nebylo uzákoněno proto, aby „se šetřilo“. Samotný indikátor je krabička, která neušetří vůbec nic. Osazení indikátorů bylo uzákoněno údajně proto, aby bylo možno přesně vyčíslit spotřebu tepelné energie. Prokážu to. Vezmu to po řadě:

Přístroje registrující dodávku tepelné energie konečným spotřebitelům byly zavedeny do zákona č.406/2000 novelou č.318/2012 Sb.. Důvodová zpráva k této novele objasňuje důvod nové právní úpravy takto:

„Nově je stanovena povinnost vybavit vnitřní tepelné zařízení přístroji registrující dodanou tepelnou energie v případech ústředního vytápění. Bude se jednat o instalaci „indikátorů topných nákladů“ na otopných tělesech tak, aby byl naplněn požadavek uvedený v článku 13 odst. 1 směrnice EP a Rady o energetické účinnosti u konečného uživatele a o energetických službách.“
(citováno z http://www.psp.cz/…xt/tiskt.sqw?…)

Směrnice EP a Rady Evropy, na kterou se odvolává důvodová zpráva, praví v příslušné části toto:

Článek 13 Měření spotřeby energie a informativní vyúčtování
1. Členské státy zajistí, aby pokud je to technicky možné, finančně únosné a úměrné potenciálním úsporám energie, byli koneční zákazníci odebírající elektřinu, zemní plyn, dálkové vytápění či chlazení a teplou vodu pro domácnosti vybaveni za tržní ceny individuálními měřiči, které přesně zobrazují skutečnou spotřebu energie a skutečnou dobu její spotřeby.

(citováno z http://www.eru.cz/…y-2006–32-es)

Prokázal jsem, že ani evropská směrnice, ani český zákon neobsahují nic přímo o šetření a novela č.318/2012 nesměřovala tímto směrem. Jde tedy pouze o přesné zobrazení skutečné spotřeby energie. A to je s indikátory nemožné – a už vůbec vyloučené za stavu, kdy indikátory jsou pouze na některých otopných tělesech …

Není možné vyčíslovat spotřební složku a pak podle ní rozúčtovat, jestliže 40 procent otopných těles v bytech není indikátory vůbec vybaveno a nejsou tedy známy náměry těchto těles. K čemu jsou pak náměry z těch zbývajících těles? S tím přece nijak nesouvisí zda ta tělesa jsou regulovaná či neregulovaná.

Celý dosavadní evropský humbuk s indikátory je jeden velký švindl. Já na to jenom upozorňuji. Já jen čtu co naši skvělí zákonodárci spatlali jako celostátně platný právní předpis. Píšu zde jaké to má nevyhnutelné důsledky.

Pokud nechcete porušovat zákon, dojdete ke shodnému závěru jako já, totiž že existují pouze tři právně přípustné metody rozúčtování:

  • denostupňová metoda s teploměry v místnostech, nebo
  • rozúčtování s indikátory na VŠECH otopných tělesech, nebo
  • rozúčtování podle započitatelných podlahových ploch bez spotřební složky.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.