Vložil lake, 20. Únor 2015 - 3:58

Jano,
zbytečně se zabýváte otázkou příjmů SVJ. To neřešte. Zda vaše SVJ mělo v roce 2015 nějaké příjmy zjistíte bezpečně teprve z účetnictví dne 1.1.2016. Podle toho SVJ buď podá, nebo nepodá daňové „přiznání“.

Vaše SVJ je v každém případě povinno vést účetnictví. To nebývá zadarmo. Jestliže budete vlastníkům jednotek předepisovat příspěvky na tento účel (nebo na jiné podobné náklady vlastní správy), nejedná se o příjem osvobozený a budete povinni podat DP.

K možnosti zmíněné panem Pavlem uvádím: Podle 18 ZoDP platí, že k vyjmutí z předmětu daně dochází pouze u příjmů plynoucích z „příspěvků vlastníků jednotek na správu domu a pozemku“.

NOZ ovšem rozdělil příjmy SVJ na dvě skupiny: příjmy na správu domu a pozemku podle § 1180 odst. 1 NOZ a příjmy k vlastní správě právnické osoby podle § 1180 odst. 2 NOZ.

Druhá skupina příjmů SVJ není vyňata z předmětu daně. Podle NOZ mezi tyto příjmy údajně patří „příspěvky určené na odměňování osoby, která dům spravuje, nebo členů jejích orgánů, na vedení účetnictví a na podobné náklady vlastní správní činnosti“.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.