Vložil lake, 20. Únor 2015 - 13:29

Pane Davide, ptáte se: „Komu pak patří mnou placená dlouhodobá záloha na budoucí opravu a komu bude až byt prodám … správce (původní družstvo) se tváří, že jemu.“

To je důležitý dotaz. A vůbec nezávisí na tom, zda družstvo je tzv. původním družstvem. Ovšemže pro věc je bezvýznamné jak se družstvo „tváří“.

Vámi zaplacené zálohy osbě, která vykonává správu domu, jsou závazkem této osoby vůči Vám osobně. Pouze Vy jste věřitelem. A bude tomu tak, dokud záloha nebude použita na sjednaný účel. Potom na Vaši výzvu bude příjemce zálohy povinen Vám částku vyúčtovat a přeplatek vrátit.

Druhým způsobem zániku Vaší pohledávky by byl stav, kdy plnění se stane nemožným (například pro zánik domu). Na výzvu Vám musí záloha být vrácena v plné výši, bez ohledu na to, zdajste mezitím byt převedl na jinou osobu.

Třetí důvod zániku Vaší pohledávky je případ, kdy odpadne důvod, ke kterému byla záloha vybírána. Například družstvo přestane vykonávat správu domu. Nebo jste hradil zálohy na opravu střechy, ale později došlo k přístavbě patra a stavebník zhotovil na domě novou sedlovou střechu vlastním nákladem. Takže důvod platby záloh odpadl.

Vaše pohledávka nemůže „automaticky“ zaniknout tím, že by nějak přešla na Vašeho dlužníka – družstvo. K tomu neexistuje žádný právní důvod.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.