Vložil AnonPa (bez ověření), 14. Únor 2015 - 7:54

Pane yx, snad nevadí, že se pokusím odpovědět já.

Pokud je rozdíl mezi náměrem fakturačního vodoměru a součtem náměrů vodoměrů v bytech velký, tj. vyšší než 10%, je pravděpodobnost, že není něco v pořádku. Většinou bývá nějaký problém u vodoměrů bytových (nefunkční, „znefunkčněný“, kapající kohoutky,..). Toto je potřeba nejdříve důsledně prověřit, příp. závady odstranit, zajistit si vodoměry proti neoprávněné manipulaci,.. Fakturační vodoměr bývá zpravidla v pořádku. (Vím, toto není odpověď na Váš dotaz, jen úvodní poznámka).

Pokud rozdíl pata-byty v toleranci je (předpoklad, že ani nikdo nešvindluje), pak je rozpočítání celkových nákladů podle náměrů v bytech logické. Ano, čím více proteče jedním vodoměrem vody, tím více jím proteče i vody nezměřené. Proto by myslím nebylo správné rozpočítat rozdíl náměrů (náklad) podle podlahových ploch, podle počtu osob, na všechny byty stejně atd. (Toto je odpověď, resp. můj názor).

Spotřeba vody jednotlivých bytů je velmi rozdílná. Někdy jsou rozdíly mezi byty opravdu několikanásobné, ale při zohlednění provozu domácnosti (dlouhodobé pobyty mimo byt,..), samozřejmě počtu osob,.. příp. i znalosti uživatelů bytů (plýtvači, šetřílci) jsou v pořádku. (Dovětek).

Pavla

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.