Vložil cleverservis, 6. Únor 2015 - 9:31

Situace v praxi okolo úvěrů SVJ na opravy je ve většině SVJ následující:

SVJ převezme zhotovené dílo a současně převezme fakturu – daňový doklad. Fakturu zaúčtuje jako závazek ke zhotoviteli díla. Celkový náklad na opravu rozdělí na jednotlivé vlastníky poměrově podle jejich velikosti spoluvlastnického podílu na společných částech domu a pozemku. Současně zaúčtuje pohledávku vůči vlastníkům z titulu jejich povinnosti podílet se na nákladech na správu domu a pozemku.

SVJ podepíše Smlouvu o úvěru, kde účelem úvěru je úhrada nákladů na opravu.

SVJ za vlastníky uhradí finanční částku na bankovní účet zhotovitele (v praxi většinou uhradí dlužnou částku banka přímo na bankovní účet zhotovitele).

V účetnictví zůstane zaúčtovaný závazek SVJ (dlužník) vůči bance (věřitel).

SVJ nemá vyřešené, jakým způsobem bude hradit jednotlivé splátky úvěru bance. SVJ by správně mělo podepsat s jednotlivými vlastníky Smlouvu o půjčce, kde budou mimo jiné uvedeny výše a splatnost jednotlivých splátek a zaúčtovat celkovou pohledávku vůči jednotlivým vlastníkům. Tímto způsobem vznikne dluh vlastníka vůči SVJ z titulu finanční půjčky SVJ jednotlivým vlastníkům.

Takový dluh nevázne na jednotce, ale je dluhem konkrétní osoby – vlastníka vůči SVJ. Při podeji jednotky nepřechází dluh na nového vlastníka ani nemůže, pouze v případě, že prodávající a kupující si smluvně dohodnou, že dluh převedou na nového vlastníka podle §1888 a následujících samozřejmě se souhlasem věřitele – tedy SVJ. Původní vlastník ručí za tento dluh SVJ podle §1186 odst.2.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.