Vložil lake, 4. Únor 2015 - 8:35

Konkrétně poradit neumím, když ani Vy nevíte co se v SVJ děje, co máte o pojištění ve stanovách, v prohlášení vlastníka, ve Vaší kupní smlouvě, a jaké smlouvy má SVJ sjednány s dalšími subjekty. Zdá se, že jsou pojištěny „budovy“, tedy společné části i jednotky.

Doporučuji, abyste si pečlivě pročetl všechny uvedené dokumenty. Hledejte v nich zmínky o pojištění. Dále potřebujete znát obsah smlouvy mezi SVJ a bývalým vlastníkem.

Je třeba postavit na jisto z jakého právního důvodu sjednal bývalý vlastník toto nové pojištění. Musíte si odpovědět na otázku jaké je jeho právní postavení. Koná snad na základě nějaké smlouvy? S kým ji sjednal, jaký je její obsah? Na to Vám měl hned na začátku odpovědět výbor.

Kdo je v postavení správce cizího majetku, je oprávněn sjednat svým jménem pojištění spravovaného majetku ve prospěch beneficienta (beneficienty jsou v tomto případě všichni vlastníci jednotek). Šlo by o postup podle NOZ díl 6 „Správa cizího majetku“:

89/2012 Sb. § 1423
(1) Správce sestaví inventář, dá jistotu za řádný výkon správy nebo pojistí svěřený majetek, určí-li tak stanovy či jiná smlouva nebo stanoví-li tak zákon.
89/2012 Sb. § 1427
(1) Správce je oprávněn pojistit spravovaný majetek na náklady beneficienta proti běžným rizikům.

Problém je, že jednotky(1994) nepatří do majetku, který spravuje SVJ. Také platí, že po vzniku SVJ je to již pouze společenství, kdo vykonává správu domu. Bývalý vlastník samozřejmě není správcem, ani kdyby měl se SVJ sjednánu smlouvu o výkonu některých činností správy.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.