Vložil Pavel, 6. Duben 2008 - 18:11

Nový stavební zákon také není moc povedená norma, ale § 109/1/b si vykládám takto (svůj výklad uvádím v závorce):

" § 109 (1) Účastníkem stavebního řízení je

a)stavebník (to je ten co chce provádět stavbu, třeba zasklení lodžie)

b)vlastník stavby, na níž má být provedena změna či udržovací práce,(v případě SVJ všichni spoluvlastníci lodžie, tj. všichni členové SVJ),

  • není-li stavebníkem, (z množiny všech spoluvlastníků lodžie je vyjmut stavebník)
  • nejde-li o případ uvedený v písmenu g)(předchozí odrážka platí pouze v případě, že se nejedná o SVJ, pokud se jedná o SVJ tak SVJ nastupuje místo ostatních spoluvlastníků)

g)společenství vlastníků jednotek podle zvláštního právního předpisu35) ve stavebním řízení, které se týká domu nebo společných částí domu anebo pozemku;……"

Netvrdím, že § 109/1 je nějaké extra podařené dílo. Nicméně s přihlédnutím k rozhodnutím Evropského soudního dvora, který staví teleologický výklad na první místo mezi metody interpretace komunitárního práva (např. rozhodnutí ve věci C-26/62, van Gend en Loos) se domnívám, že § 109/1/b je vyložitelný tak, že v případě SVJ není účastníkem řízení každý ze spoluvlastníků, ale pouze stavebník a ostatní spoluvlastníci zastoupení prostřednictvím SVJ.

Co bylo úmyslem zákonodárce se lze většinou dočíst v důvodové zprávě k návrhu zákona a v komentářích k zákonu, hojně vydávaných spoluautory zákona, kteří vysvětlují, co jednotlivé § vlastně znamenají. :-)) Asi to není nejlepší stav, ale je to realita.

Hezký den! PavelSVJ@centrum­.cz

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.