Právní odpovědnost výboru SVJ dnes

Vložil Anonymous, 3. Únor 2015 - 7:36 ::

Dobrý den,

v jednom příspěvku, jsem narazil na tento text, týkající se právní odpovědnosti členů výboru SVJ:

Výbor není ani právnická, ani fyzická osoba. Není tedy nositelem žádných práv ani povinností. Ze stejného důvodu výbor jako orgán nenese právní odpovědnost. Případnou žalobu "na výbor" by soud odmítl jako zmatečnou pro neexistenci žalovaného. Takové prkotiny řešte na shromáždění volbou jiných osob do výboru.

Pokud Vám jde o běžné povinnosti jednotlivých členů výboru při správě domu, ty nejsou stanoveny žádným zákonem. Mohli jste je stanovit soukromoprávně v písemné smlouvě o výkonu funkce člena statutárního orgánu SVJ. Nejsou-li písemné smlouvy, pak neexistuje žádná odpovědnost statutárů: jednotliví členové výboru nejsou odpovědni za škodu způsobenou v souvislosti s výkonem funkce a nejsou postižitelní ani podle Trestního zákoníku (nejběžněji § 220 Porušení povinnosti při správě cizího majetku, § 221 Porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti).

Pokusíte-li se žalovat člena výboru o náhradu škody, soud žalobu odmítne pro nedostatek pasivní legitimace žalovaného: za škodu způsobenou při výkonu funkce neodpovídá člen výboru, nýbrž SVJ - právnická osoba.

---------------------------------------------------------
Takže to shrnu: Členové výboru nemají žádnou odpovědnost.
• nemají zákonem uloženu povinnost spravovat cizí majetek s péčí řádného hospodáře,
• nejsou povinni uhradit škody vzniklé v souvislosti s výkonem funkce,
• nejsou trestně postižitelní za neřádné hospodaření.
Mají tedy prakticky imunitu větší, než je imunita poslanecká. Tato imunita je trvalá: nemůže se stát, že by byli vydáni trestnímu stíhání, jak se občas stává u poslanců.

lake

Jak je to dnes? Platí toto stále? Narazil jsem např. na § 159 v OZ, dle kterého jako laik vyvozuji určité snahy o změnu výše uvedeného...

Předem mnohokrát děkuji

Předem mnohokrát děkuji...

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.