Vložil lake, 4. Únor 2015 - 8:42

Tony,

papír, který jste dostal, neodpovídá vůbec ustanovení § 1186 NOZ. A není divu. SVJ prostě vypsalo Vaše současné dluhy, protože netuší, zda si s nabyvatelem ujednáte přechod těchto Vašich dluhů na nabyvatele.

Zatím jste SVJ nesdělil na čem jste se s kupujícím dohodli. Teprve až si to sjednáte písemně a předložíte věřiteli vaši dohodu, mohl by se k tomu nějak vyjádřit podle § 1888, nebo vystavit potvrzení podle § 1186 NOZ.
------------------------------------------------------------------------------------------

Upozorňuji, že postup podle § 1186 by byl krajně nevýhodný pro prodávajícího s většími dluhy vůči SVJ: sjedná-li přechod těchto dluhů na nabyvatele podle § 1186, dostane za byt pochopitelně nižší částku, ale zůstává i nadále zákonným ručitelem za tento (po prodeji již cizí) dluh.

Vhodnější je zvolit standardní postup. Buď si za byt říci plnou cenu a splácet své dluhy i nadále, nebo postupovat podle obecného ustanovení o změně v osobě dlužníka: § 1888 odst. 1 NOZ. V tomto případě dluh přejde se souhlasem věřitele na nabyvatele jednotky a prodávající již nebude zatížen žádným ručitelským závazkem. To je jediné čisté řešení.

Ustanovení § 1186 se velmi nepovedlo. Postupovat podle tohoto výmyslu zákonodárců by bylo pro prodávajícího krajně rizikové, právě kvůli zákonnému ručení, kterého se nemůže zbavit ani prodejem jednotky …

Kdo z nás by chtěl dát slevu z prodejní ceny bytu a ještě příštích 20 let ručit za dluh cizí osoby?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.