Vložil lake, 3. Únor 2015 - 8:58

Stěžujete si, že SVJ „se dostane do pozice dlužníka vůči bance“. Na to je jednoduchá rada: Ať si tedy SVJ nebere bankovní úvěr. Toto nejjednodušší řešení Vás nenapadlo?

• K usnesení, že vlastníci budou hradit splátky úvěru za dlužníka:
Takové „usnesení“ je samozřejmě možné s účinky pouze vůči těm, kdo se usnesli. Jednalo by se o ujednání podle § 1889 NOZ http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89#1889. Ti, kdo se vůči SVJ takto zavázali, mají vůči dlužníkovi povinnost zajistit, aby nemusel plnit věřiteli. Ostatně domnívám se, že na takovou zjevně nerozumnou dohodu nikdo nepřistoupí. Samozřejmě s tím nemá naprosto nic společného nabyvatel jednotky.

• O hrazení finanční služby:
Jde nejspíše odohodu o splátkovém kalendáři s dlužníky. SVJ namísto okamžitého vymáhání celé částky za provedenou opravu/zlepšení domu poskytne dlužníkům odklad úhrady. S tím nemá naprosto nic společného nabyvatel jednotky, který samozřejmě nikomu nic nedluží.

• Zajištění dluhu zástavním právem:
Ustanovení § 1888 odst. 2 NOZ je možno použít k zajištění. Jde o postup předvídaný zákonem, viz § 1208 písm.g NOZ. K tomu musí existovat konkrétní závazek vlastníka vůči SVJ a na jednotce se k tomu zřídí zapsané zástavní právo ve prospěch SVJ. Převodce a nabyvatel jednotky si mohou v kupní smlouvě vyloučit přechod tohoto dluhu na nabyvatele. To nemůže SVJ jako zástavní věřitel nijak ovlivnit.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.