Vložil lake, 1. Únor 2015 - 15:17

Paní Klainová,
obsah vyhlášky č. 504/2002 Sb. je pro tento případ bezvýznamný. Neurčuje totiž jak se mají spoluvlastníci pojištěného majetku podílet na úhradě nákladů pojistníka. A pouze o to zde jde.

Pokud Vaše poznámka mířila na položku A.V.24. „Jiné ostatní náklady“, ta obsahuje „jiné náklady nezachycené na ostatních položkách nákladů, zejména náklady, které se týkají provozní činnosti, dále náklady peněžního styku, jimiž jsou poplatky související s vedením účtů u bank nebo spořitelních a úvěrních družstev, náklady na smluvní pojištění majetku a osob, náklady spojené se získáváním bankovních záruk a obdobné poplatky související s vedením účtů u bank nebo spořitelních a úvěrních družstev (…)“.

Zjevně Vám ušlo, že do zde uvedených nákladů na pojištění majetku lze zahrnovat pouze pojištění VLASTNÍHO majetku účetní jednotky. Stejně tak, jako je nutno striktně odlišovat vlastní a cizí majetek pro účely jeho odepisování.

I když tuto položku zařadíte v účetnictví pod správu cizího majetku podle § 1427 odst. 1 NOZ, ani pak by nebylo možné tento náklad rozúčtovat „na každou jednotku stejně“, jak protiprávně tvrdí členové výboru, zmínění v úvodním příspěvku.

A o to zde jde především.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.