Vložil lake, 1. Únor 2015 - 13:05

Ještě se vracím k úvodnímu textu, kde je citováno sdělení popleteného výboru: „… část nákladů na správu bude také rozpočtena na všechny jednotky stejnou částkou (pojištění, elektřina spol.částí domu, právní služby)“.

Uvedené tvrzení je protiprávní. Pokud by šlo skutečně o náklady na správu domu, musely by se rozúčtovat podle spoluvlastnických podílů. Ovšem o čisté náklady na správu domu se nejedná, takže je to poněkud složitější. Každý náklad je nutno posoudit podle jeho skutečného důvodu.

Pojištění domu
Pojištění nespadá do nákladů na správu domu. Je to zjevné jak z obsahu samotného pojmu, tak ze znění ZoVB: správa domu je definována v § 9, pojištění je však zmíněno (vedle služeb) v § 9a ZoVB. Jde tedy svým obsahem spíše o poskytovanou službu. Nicméně pojištění ve prospěch ochrany společného majetku musí být rozúčtováno podle podílů na pojištěném majetku. Nikoliv paušálem. To je přece naprosto logické: platím podle toho, jaký je můj spoluvlastnický podíl na pojištěné budově.

Elektřina společných částí domu
Její odběr má svůj důvod. Pochybuji, že veškerou společnou elektřinu pro dům spotřebuje SVJ pro svůj provoz jednoho počítače, tiskárny, a pro osvětlení v kanceláři SVJ.
Pokud jde o elektřinu na osvětlení chodeb, či na provoz výtahu apod., jde o náklad na jednotlivé služby a musí také být vnitřně přeúčtován jako náklad na služby.
Elektřina se spotřebuje také k provozu čerpadel cirkulace vytápění (účtuje se v nákladech na vytápění) a k provozu cirkulačního čerpadla TUV (zahrnuje se do nákladů na službu dodávka TUV).
Pokud se snad el.energie spotřebuje na mandl či v prádelně, může jít o službu,kterou si mají hradit uživatelé těchto místností podle doby využití, nebo jde o společný náklad na provoz technických zařízení domu – a tedy se hradí podle spoluvlastnických podílů.

Právní služby
Právní služby SVJ čerpá většinou v souvislosti se správou domu. Např. vymáhání od neplatičů, spory s dodavateli plnění pro správu domu a pozemku, apod. Toto vše tedy musí být rozúčtováno podle spoluvlastnických podílů, neboť se jedná o přímé zajišťování správy cizího majetku.
Pouze speciální jednotlivé případy by mohly být rozúčtovány paušálem na jednotku, např. náklad na notáře při shromážděních, náklad na zajištění změny zápisu v rejstříku, náklad na právní služby při sestavení nových stanov SVJ, spor SVJ s členem, netýkající se nijak správy domu a pozemku.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.