Vložil lake, 31. Leden 2015 - 17:30

Při rozúčtování příspěvku na správu domu a pozemku na jednotlivé vlastníky jednotek podle § 15 odst. 1 ZoVB se postupuje podle spoluvlastnických podílů, pokud dohoda (všech) neurčuje něco jiného.

Takovou dohodou všech je nepochybně prohlášení vlastníka budovy. Postupujte tedy podle prohlášení. Odchylka je vyloučena; jedině je možno změnit prohlášení a vložit je do katastru.

Pokud si někteří vlastníci něco odhlasovali na shromáždění, je to bezvýznamné. Jde pouze o dílčí „soukromou“ dohodu těch, kdo s čímsi souhlasili. SVJ se takovou dohodou neřídí. Účastníci dohody mohou vymáhat její plnění pouze mezi sebou navzájem. Nemohou nic vymáhat ani na SVJ, ani na těch vlastnících, kteří se k jejich „soukromé“ dohodě nepřipojili.
------------------------------------------------------------------------------------------------

Jde o zcela prostý případ jednoduchého práva. Představte si, že tři vlastníci jednotek ve vašem domě si uzavřou dohodu, že se během víkendů budou scházet, budou pořádat sexuální hrátky s výměnou manželek, s bičováním, svazováním a dalšími sado-maso praktikami.

Taková dohoda je zcela v souladu s právem. Pokud by se ale snažili nutit Vás či ostatní sousedy, abyste se do jejich aktivit také zapojili, pak jistě tušíte, že by to v už v souladu s právem nebylo.

Každá dohoda zavazuje pouze její účastníky.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.