Vložil lake, 31. Leden 2015 - 7:01

Anonymous,
popis domu a jeho společných součástí je třeba hledat v prohlášení vlastníka budovy. Dále Vás ubezpečuji, že máte – jako obvykle – vadné stanovy. Jsou neurčité a nesrozumitelné tam, kde by měly být určité a srozumitelné. Vaše stanovy vznikly bezmyšlenkovitým opisováním z některého vzoru. Jenomže stanovy jsou smlouva sui generis. A každá smlouva musí být srozumitelná a určitá, jinak máte problém.

K vyjmenování společných zařízení domu můžete použít pokyn Generálního finančního ředitelství GFŘ-D-6 („Pokyn GFŘ č. D-6 k jednotnému postupu při uplatňování některých ustanovení zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů“).
Seznam technického vybavení stavebních děl pro daňové účely najdete na straně 62 až 64.

Ale otázka tím není vyřešena. Co tedy z toho vaše SVJ vlastně provozuje? Za která konkrétní společná zařízení domu nese právní odpovědnost jako provozovatel? To mělo být ve stanovách taxativně uvedeno – ale není.

Provozovatelem zařízení v domě jsou ze zákona vlastníci jednotek. Právě oni dostanou případnou pokutu, či půjdou před soud, stane-li se úraz v kotelně či ve výtahu. Provozovatelem není SVJ jen z důvodu své pouhé existence! Právnická osoba se může stát provozovatelem cizího majetku jedině na základě shodného projevu vůle vlastníka i nového provozovatele.

Měli jste možnost určit ve stanovách SVJ-právnickou osobu jako provozovatele vyjmenovaných společných zařízení. Tím by na tohoto nového provozovatele přešla jak právní odpovědnost za provozování, tak i zákonná odpovědnost za škodu, způsobenou provozem.

Vy však máte stanovy naivně neurčité a nic neříkající. To nezachráníte tím, že se budete snažit dodatečně definovat pojem, který zákon nezná a v neurčitých stanovách není vysvětlen.

Problém odstraníte jedině tak, že příslušnou část stanov napíšete znovu, pořádně. Konkrétně vyjmenujete společná zařízení domu, jejichž provozovatelem je právnická osoba SVJ. Odhlasujete si změnu a vložíte stanovy do rejstříku.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.