Vložil LB (bez ověření), 2. Duben 2008 - 12:57

Obecně by zastupování družstva na shromáždění SVJ měly řešit stanovy družstva a může být různé podle typu hlasování. Hlas družstva coby vlastníka by měl být podle zákona nedělitelný (jde o jediného vlastníka).

U nás stanovy družstva v tomto ohledu kopírují zákonné požadavky na kvórum. Takže např. při hlasování, kdy je vyžadován souhlas 3/4 všech podílů, je vyžadován předběžný souhlas 3/4 počtu družstevních nájemců. Jejich hlas má pak předat předseda samosprávy, prakticky však konáme obě schůze (družstevníků i vlastníků) současně a družstevníci hlasují jako první a výsledek jejich hlasování rovnou použijeme v následném hlasování vlastníků (u nás má družstvo podíl těsně nad 1/4).

Pokud má u vás družstvo nadpoloviční podíl, skutečně může zablokovat každé rozhodnutí a většinu z nich samo prosadit. Vyloučit družstvo (které je vlastníkem na rozdíl od nájemců jeho bytů) z hlasování vlastníků dle mě nelze. Pokud jste tím myslel hlasování nájemců družstva jakoby byli vlastníky s příslušnými podíly, tak to obávám se neumožňuje zákon právě kvůli nedělitelnosti hlasu vlastníka. Stálo by možná za úvahu, kdyby to umožňoval, a to i v případě spoluvlastnictví bytu (jednotky).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.