Vložil cleverservis, 26. Leden 2015 - 8:28

Lake, váš komentář je spíše z pohledu účetního. Mně se jedná spíše o právní záležitosti.

SVJ(2000) podle ZoVB v §4 odst. 2 písm. g) musí uvést do Prohlášení vlastníka budovy, pravidla pro přispívání spoluvlastníků domu na výdaje spojené se správou, údržbou a opravami společných částí domu.

Asi všechny SVJ(2000) uvedly v Prohlášení pravidlo – poměrově podle velikosti spoluvlastnického podílu.

Po nabytí účinnosti NOZ již v mnoha SVJ(2000) proběhlo hlasování na shromážděních o způsobu rozdělení nákladů na vlastníky podle NOZ §1180 odst. 1 – náklady na správu domu poměrově podle velikosti spoluvlastnických podílů, a podle §1180 odst. 2 náklady vlastní správní činnosti právnické osoby na všechny vlastníky stejným dílem.

Pokud připustí, že náklady vlastní správní činnosti nejsou podle NOZ náklady na správu domu, pak má SVJ(2000) o této záležitosti právní způsobilost hlasovat na shromáždění, popř. si schválit změnu svých stanov v této záležitosti.

Pokud ale připustím, že náklady vlastní správní činnosti jsou náklady na správu domu, pak se domnívám, že se jedná o změnu v Prohlášení vlastníka budovy, a že SVJ(2000) není právně způsobilé hlasovat o změně prohlášení vlastníka, neboť změna prohlášení vlastníka se od nabytí účinnosti NOZ musí řídit ustanoveními §1169 NOZ tj. písemnou dohodou všech spoluvlastníků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.