Vložil lake, 29. Leden 2015 - 23:28

Pane Patočko,
pouze jsem vyšel z toho, co máte uvedeno na webu. Není můj problém, pokud tam máte informace neúplné či zavádějící. Není mou povinností zjišťovat, zda nezveřejňujete nepravdy. Za obsah webu odpovídáte vy, ne já.

Napsal jste: „Jestliže topit více znamená vytápět na vyšší teplotu, pak je zcela logická vyšší úhrada za vytápění.“

To samozřejmě není pravda. Je prokázáno a fyzikálně zdůvodněno, že obyvatel rohového bytu netopí na vyšší teplotu vzduchu proto, že by snad chtěl plýtvat. Topí více proto, že má chladné venkovní stěny bytu. Pro dosažení shodné tepelné pohody prostě musí mít teplotu vzduchu vyšší než jeho soused v bytě uprostřed domu. A vyhláška říká, že k těmto rozdílům se má přihlížet.

Napsal jste: „Tvrdit, že teplota místnosti se na tepelné pohodě podílí pouze z poloviny je nesmysl.“

V tom se pane Patočko mýlíte. Tepelná pohoda je závislá na dvou složkách: na teplotě vzduchu v místnosti Ta (°C) a na sálavé (radiační) složce Tr (°C). V běžném bytě s rychlostí proudění vzduchu do 0.2 m/s lze vlivproudění zanedbat. Pak platí, že subjektivně vnímaná teplota prostředí je

To = (Ta + Tr)/2

Takže teplota vzduchu Ta se na tepelné pohodě podílí právě jednou polovinou, jak už jsem napsal. Dám příklad.

  • Má-li vlastník středového bytu průměrnou teplotu stěn 19°C a teplotu vzduchu 21°C, vnímá to jako operativní teplotu (19 + 21)/2 = 20°C.
  • Má-li vlastník rohového bytu pod střechou průměrnou teplotu stěn 16.5°C a teplotu vzduchu shodných 21°C, vnímá to jako operativní teplotu (16.5 + 21)/2 = 18.75°C. Takže je mu chladněji.

K dosažení shodné tepelné pohody musí otevřít ventil radiátoru více a zvýšit teplotu vzduchu v bytě na 23.5°C, neboť (16.5 + 23.5)/2 = 20°C. Vyšší teplota vzduchu potřebná k dosažení shodné tepelné pohody znamená zvýšení nákladů bytu o 9%.

To by mu mělo být kompenzováno v koeficientu polohy. Další zvýšené náklady plynou z orientace bytu (vliv oslunění) a z ochlazování větrem. I to by mělo být kompenzováno.

Pane Patočko, pokud příslušné koeficienty používáte při rozúčtování, je to v pořádku. Pak ale nechápu, proč na webu máte uvedeno něco jiného a teď i zde jste tvrdil něco jiného. Snad aby si v tom firma VIPA udělala pořádek …

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.