Vložil lake, 29. Leden 2015 - 17:21

„Nejsou v systému rozpočtu úhrady za vytápění VIPA znevýhodněni uživatelé okrajových bytů oproti bytům středovým?“

Odpověď lake: Samozřejmě, že uživatelé okrajových bytů jsou vždy znevýhodněni (chladné stěny, různý tepelný gradient u konstrukcí obklopujících byt). Musí tedy topit více. Samotný systém VIPA jejich znevýhodnění neodstraňuje. K tomu slouží dodatečné korekce pro polohu místností, a ty jsou zcela nezávislé na „systému VIPA“.
Na webu firmy se tvrdí: „… systém rozpočtu vychází z dosahovaných teplot v jednotlivých místnostech“. To není správné. Na tepelné pohodě se teplota v místnosti podílí pouze zpoloviny. Druhá polovina je vliv sálání stěn, obklopujících každou místnost. Je tedy třeba provádět kompenzaci pro chladné stěny, minimálně orientačně tak, jak to uvádí vyhláška č.194/2007 Sb..

„Je rozúčtování nákladů na vytápění prováděno podle platných předpisů a vyhlášek?“

Odpověď lake: Jestliže platí co je uvedeno na webu firmy VIPA a rozúčtuje se pouze „podle dosahované teploty jednotlivých místností získané prostřednictvím teploty zpětné vody“, pak rozúčtování není podle platné vyhlášky.
Bylo by prováděno podle platné vyhlášky pouze v případě, že výpočet také zahrnuje a kompenzuje rozdíly, dané polohou bytu v domě a orientací bytu.

„Jak systém VIPA řeší plýtvání tepla způsobené otevřeným oknem?“

Odpověď lake: Hůře než běžný indikátor a lépe než denostupňová metoda.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.